V roli řidiče Balrama, který chce překročit svůj společenský stín, exceluje Adarsh Gourav

V roli řidiče Balrama, který chce překročit svůj společenský stín, exceluje Adarsh Gourav Zdroj: Profimedia.cz

V thrillerové satiře Bílý tygr se renomovaný režisér Ramin Bahrani dívá na indickou společnost nemilosrdně

Novinka v programu Netflixu vyvrací všechny mýty oscarové pohádky Milionář z chatrče.

Indie jako klec na drůbež. Kohouti v ní oddaně hřadují a čekají, až na ně na trhu přijde řada, až je majitel vytáhne a zakroutí jim krkem. Spisovatele Aravinda Adigu přitom fascinuje, že ačkoli kohouti vidí, jaký osud je čeká, nebouří se proti němu.

V prudkém vyprávění dle Adigovy knihy Bílý tygr se v kohoutí kůži ocitá hlavní hrdina Balram (Adarsh Gourav). Chudý mladík z početné rodiny se rozhodne, že on rozhodně na žádnou porážku nepůjde. A napne všechny síly, aby se dostal tak daleko, jak se mu to v kastovně rozdělené společnosti podaří.

Balram, který má v krvi zakódované lokajství, sní o pozici řidiče. O podobné, jakou měl jeho otec. Toho ale místní vládnoucí rodina hamouna Čápa nechala upracovat se k smrti. Balram kuje své plány ze zaplivané čajovny, když se ze Spojených států vrací Čápův nejmladší syn Ašók (Rajkummar Rao) se svou progresívní ženou Pinky (Priyanka Chopra Jonas). Balram se šikovně vetře do jejich přízně a odjíždí s nimi do vysněného moderního velkoměsta Dillí. Moderně smýšlející pár tu bydlí v luxusním bytě a Balram si je svou nekonečnou úslužností omotává okolo prstu. A byť Ašók se zprvu cítí trapně, když mu Balram říká „pane“, dostává se pomalu pod Čápův vliv a začne Balrama-sluhu, který bydlí s ostatními řidiči v garážových kobkách, ponižovat.

Aravind Adiga románovým Bílým tygrem debutoval v roce 2008 a hned za něj získal Man Bookerovu cenu. Textu si všiml Aravindův dlouholetý přítel Ramin Bahrani, jinak též autor nesmiřitelných portrétů ze sociálního dna, jako Stánkař (2005) anebo Chop Shop (2007). Rodilý Američan s íránskými kořeny si všímá imigrantů, chudáků, smolařů. Tuto optiku nezměnil ani v Bílém tygrovi, přesto, že poprvé skicuje jinou než americkou společnost. Tu indickou zachycuje doširoka rozkročenou mezi takřka středověkou chudobou, v níž vyrůstá Balram, až k hitech budoucnosti, již symbolizuje technologické centrum Bengalúr.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!