Jiří Kohout z Cirku La Putyka

Jiří Kohout z Cirku La Putyka Zdroj: Jiří Šeda

Andrej Rády z Cirku La Putyka
Cirk La Putyka: Memories Of Fools v Berlíně
Cirk La Putyka: Memories Of Fools v Berlíně
Cirk La Putyka: Memories Of Fools v Berlíně
Cirk La Putyka: Memories Of Fools v Berlíně
15
Fotogalerie

Umělci z Prahy vystoupí v obecních rozhlasech. Cirk La Putyka bude číst, hrát a zpívat

Členové souboru Cirk La Putyka se v rámci iniciativy #kulturunezastavis v sobotu rozjedou po Česku, aby na dohodnutých místech v obecních rozhlasech naživo zazpívali, zahráli, přečetli pohádky a povídky nebo recitovali poezii.

S dalším pokusem, jak přinést veřejnosti živou kulturu v době koronavirových opatření, přichází soubor Cirk La Putyka. Jeho členové v sobotu 6. února od 14 do 17 hodin vystoupí v obecních rozhlasech například ve východočeské Suché Lhotě, jihočeských Vodňanech, Týnu nad Vltavou, Strážkovicích a Komařicích, ve středočeské Dobříši, Slaném, Lidicích, Třebušicích, Unhošti a Úholičkách nebo v Býčkovicích v Ústeckém kraji. Další místa ještě přibývají. 

V několika týmech vyjedou na kulturní „mise“ například herci a hudebníci Anna Schmidtmajerová, Dan Komarov, Iby Pop, Rosťa Novák starší i jeho syn, principál souboru Rosťa Novák mladší, Andrej Rády, Jiří Kohout, Ondřej Ruml, Zbyněk Šporc, Veronika Linhartová nebo David Mikula. Jednotlivá vystoupení v obecních rozhlasech budou trvat zhruba 10–15 minut, pak vyrazí vystupující do dalšího města či obce.

Kultura do každé vesnice

„Divadla a koncertní sály zůstanou bohužel ještě dlouho zavřené a s nimi i divácké cesty ke kulturním zážitkům. Napadlo nás ale řešení, které v sobě nese možná trochu nostalgie či atmosféru dřívějších časů. Vy nemůžete za námi, tak my přijedeme až k vám, samozřejmě s respektem ke všem vládním opatřením. Kultura v každé vesnici a každém městě, to je náš cíl,“ říká Rosťa Novák mladší.

Stejně jako například Oživené výlohy a další aktivity v rámci iniciativy #kulturunezastavis jsou Oživené obecní rozhlasy výzvou pro další obce a umělce, aby se zapojili a sami něco podobného zorganizovali. „Města i menší obce mají možnost podat kultuře pomocnou ruku. A co za to? Zážitek. Jeden společný, krásný moment, který nás bude spojovat a přinese nám dobrou náladu do nelehkých dnů. Jde o symbiózu a vzájemnou pomoc v těžké době,“ doplňuje Novák.

Soubor Cirk La Putyka připravuje v současnosti i další netradiční projekty, například zmíněné Oživené výlohy, které upozorňují na zavřené obchody a podniky nebo spolupráci se školami či křest knihy. V prostoru divadla Jatka78 probíhá také zkoušení nové inscenace Runners v režii Víta Neznala s předpokládanou premiérou v červnu letošního roku.

Soubor Cirk La Putyka, který byl před pandemií z 82 % závislý na tržbách z představení, je možné podpořit na webu Darujme.cz.