Z natáčení vánočního koncertu Českého národního symfonického orchestru.

Z natáčení vánočního koncertu Českého národního symfonického orchestru. Zdroj: Ondřej horák

Z natáčení vánočního koncertu Českého národního symfonického orchestru.
Z natáčení vánočního koncertu Českého národního symfonického orchestru.
Z natáčení vánočního koncertu Českého národního symfonického orchestru.
3
Fotogalerie

Vánoční koncert ČNSO: Od Bacha ke koledám, od Ježíška k Santa Clausovi

Český národní symfonický orchestr (ČNSO), kterého koronavirus vyhnal z koncertních sálů do online ilegality, připravil na konec roku pro diváky a posluchače pořádnou nálož hudby. V rámci festivalu Prague Proms je to v neděli 20.12. hudba z filmů legendárního režiséra Federica Felliniho, o den později symfonie Antonína Dvořáka Novosvětská a v úterý 22. prosince od 18 hodin odvysílá na Mall.tv tradiční vánoční koncert se speciálním programem Christmas Festival.

Letošní vánoční koncert měl ČNSO naplánovaný do pražského Rudolfina, nakonec ho ale kvůli restrikcím vlády musel nahrát ve svém domovském studiu v Hostivaři. Mimochodem, právě zde nedávno orchestr nahrál CD Believe slavného italského tenoristy Andrea Bocelliho, či před lety oscarovou hudbu Ennia Morriconeho k filmu Osm hrozných režiséra Quentina Tarantina.

Na programu online vánočního koncertu bude letos směs českých národních koled, skladby Jesus bleibet meine Freude od Johanna Sebastiana Bacha, Ave Verum Corpus od Wolfganga Amadeuse Mozarta, nebo modernější americká vánoční hudba od Leroye Andersona a Irvinga Berlina. Český národní symfonický orchestr diriguje Jan Chalupecký, jako sólistka se představí sopranistka Ester Pavlů, již doplní také komorní sbor stipendistů programu MenART, který probíhá na základních uměleckých školách.

„V posledních pěti letech byl pro nás koncert v Rudolfinu milou tradicí. Letošní rok však tradicím, setkávání a hudbě příliš nepřeje. Proto bylo pro nás o to důležitější, aby série vánočních koncertů nebyla násilně přetnuta, ale naopak zachována, byť v poněkud pozměněné podobě,“ říká k netradičnímu programu Christmas Festival Petr Michal, předseda správní rady ČNSO a společník advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný.

Koncert bude zařazen mezi dobročinné aktivity umělců, které jsou v nepříznivé době pandemie koronaviru veřejnosti dostupné zdarma a alespoň částečně nahrazují vystoupení v době adventu. „Alespoň takto můžeme představit náš vánoční program, a také rozsáhlou žánrovou šíři, v rámci které se už léta pohybujeme. I proto diváci uslyší vedle klasiků moderní aranžmá a s nimi nevyhnutelně dorazí kromě Ježíška i Santa Claus,“ popisuje koncert, který bude vysílán na Mall.tv Jan Hasenöhrl, trumpetista a ředitel Českého národního symfonického orchestru.