Ohňostrojem v koupelně si Andrej Babiš hodlá splnit svůj chlapecký sen

Ohňostrojem v koupelně si Andrej Babiš hodlá splnit svůj chlapecký sen Zdroj: Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Zleva vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO) na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny (9. 12. 2020)
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) hovoří na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny. Vlevo sedí premiér Andrej Babiš (ANO) (9. 12. 2020)
Zleva vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny (9. 12. 2020)
Zleva premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny (9. 12. 2020)
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) hovoří na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny (9. 12. 2020)
10
Fotogalerie

Vláda přesouvá Silvestra na 24. prosince. Čím dřív skončí tenhle rok, tím líp, tvrdí Babiš

Blížící se svátky a s tím spojené i rozsáhlé celoplošné oslavy a návštěvy děsí nejen epidemiology, ale rovněž i vládu, která přemýšlela, jak kontakty co nejvíce omezit aby se zpomalilo šíření viru.

Vánoce a týden poté Silvestr na sebe navazují spoustu tradic, kde se s potkáváním lidí nešetří. Toho si je vláda vědoma a proto se chystá zasáhnout.

„Rozhodli jsme se, že Štědrý den jako takový zachováme. Ježíšek si udělá antigenní testy a potom může vyrazit s dárky, pokud bude negativní. Samozřejmě očekáváme dvoumetrové rozestupy při rozbalování dárků. To už beru jako samozřejmost. Novinkou letošních Vánoc však bude spojení se Silvestrem. Rozhodli jsme se, že nebudeme riskovat dvojí oslavy a tak je spojíme v jednu. Na Vánoce tak všichni oslavíme i konec nového roku. Výhoda je nejen protiepidemická, ale rovněž i psychologická, neboť tento nepovedený rok skončí o týden dříve a my si oddechneme,“ vysvětluje premiér Andrej Babiš. 

Zatímco někteří si ukončení roku 2020 o týden dříve pochvalují, jiní tvrdí, že to přinese jenom problémy.

„29. prosince mám narozeniny. Vzhledem k tomu, že poslední prosincový týden bude zrušen, znamená to, že budu čekat ještě další rok, než budu plnoletý,“ stěžuje si Matěj Vávra, sedmnáctiletý student střední průmyslové školy, který se těšil, že si na své narozeniny konečně dá legálně alkohol.

Nejsou to však jen studenti na prahu dospělosti, pro koho vyplývají z ukončení roku o týden dříve problémy. Jsou to i účetní nebo právníci, kteří mají zmatky ohledně smluv uzavřených na dobu určitou v rozmezí od 25. prosince do 1. ledna.

Ponechme ale stranou běžné lidi a jejich malicherné problémy. Přesunutí Silvestra na Vánoce přináší pro většinovou společnost převážně pozitiva.

„Podle dosavadního vývoje to vypadá, že poslední týden v roce by mohlo s covidem zemřít jeden až dva tisíce lidí. Pokud tento týden zrušíme, ti lidé nezemřou. Opět tu zachraňujeme tisíce mrtvých. To samé platí o nakažených,“ nastínil premiér Andrej Babiš výhody přesunu konce roku na Vánoce.

„Lidé rovněž ušetří. Nemusí pořádat dvě oslavy, ale všechno sloučí do jedné. Navíc si umím představit, že Vánoční atmosféra díky ohňostrojům dosáhne neopakovatelné úrovně. Venkovní ohňostroje samozřejmě budou zakázané, protože my nechceme, aby nám lidi chodili ven a srocovali se, ale lidé si mohou ohňostroj udělat třeba doma v koupelně. Představte si, že jíte u večeře Vánočního kapra a nad hlavou vám bouchají dělobuchy. To je sen,“ představil Andrej Babiš svou vizi perfektních Vánoc.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že nám tento rok připravil netušené zážitky.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>