Emma Corrin v seriálu The Crown

Emma Corrin v seriálu The Crown Zdroj: Profimedia.cz

Netflix již 15. listopadu uvede premiéru 4. řady seriálu Koruna
Emma Corrin v šatech princezny Diany
Seriál Koruna představil princeznu Dianu, hrát ji bude Emma Corrin
Svatební šaty princezny Diany
Svatební šaty princezny Diany
18
Fotogalerie

Fanoušci seriálu o Alžbětě II. Koruna se již tento měsíc dočkají čtvrté série

Oblíbený historický seriál Koruna (The Crown), který se věnuje době vlády britské královny Alžběty II., již 15. listopadu spustí svou 4. řadu. V té vladařku opět ztvární držitelka Oscara Olivia Colman. Výpravný seriál Koruna se stal jedním z vůbec nejoblíbenějších původních projektů streamové televize Netflix. 

Seriál Koruna, který zachycuje osudy britské královny Alžběty II. a její rodiny, měl premiéru v roce 2016. Netflix byl o jeho úspěchu přesvědčen ještě před spuštěním pilotního dílu a u scénáristů si rovnou objednal šest sérií. Tvůrce seriálu Peter Morgan na začátku tohoto roku oznámil, že pátou řadou Koruna skončí. Již v červenci ale toto oznámení stáhl a fanouškům vzkázal, že se opravdu mohou těšit na šest sérií, jak bylo původně v plánu.

V prvních dvou řadách seriálu královnu Alžbětu II. ztvárnila herečka Claire Foy, která si za tuto roli odnesla v roce 2017 cenu Emmy. Ve třetí a nově také ve čtvrté řadě ji hraje držitelka Oscara Olivia Colman. V té by se měl seriál dostat do éry premiérky Margaret Thatcherové, kterou bude hrát herečka Gillian Anderson, známá například jako agentka Dana Scully ze seriálu Akta X. Už ve čtvrté řadě se objeví i princezna Diana v podání Emmy Corrin.

Ústřední roli po Colman podle Netflixu v další, páté řadě převezme herečka Imelda Staunton, kterou čeští diváci znají například z filmů o Harrym Potterovi. V nich ztvárnila učitelku Dolores Umbridgeovou.

Díky seriálu je větší zájem o historii

Analytici internetové encyklopedie Wikipedia upozorňují na nový trend. Diváci filmů a seriálů si podle nich často vyhledávají dodatečné informace o zobrazovaných reálných postavách či událostech na internetu.

Wikipedii překvapil zájem lidí například o informace o neštěstí ve waleském Aberfanu, kde v roce 1966 při sesuvu haldy důlního odpadu zemřelo 144 lidí, z toho 116 dětí z místní školy. Ačkoli v Británii si tuto tragickou událost stále připomínají, z obecné paměti už téměř vymizela, uvedl The Times. Kvůli seriálu si však heslo dosud vyhledalo přes 2,1 milionu lidí.

Značně zvýšený provoz zaznamenali i u hesel, která se týkají dalších významných postav Koruny, ve třetí sérii třeba někdejšího indického místokrále Lorda Mountbattena či sovětského špiona uvnitř britské MI5 Anthonyho Blunta.