Herec Zdeněk Srstka

Herec Zdeněk Srstka Zdroj: Foto Aha! - Robert Klejch, Pavel Machan

Kaskadér a ostrý muž, který miloval zvířata. Herec Zdeněk Srstka by oslavil 85. narozeniny

Když v roce 1992 začala Československá televize vysílat pořad Chcete mě? málokdo tušil, jak moc vstoupí do povědomí diváků. Velkou měrou se na tom podílel i někdejší kaskadér Zdeněk Srstka, bodrý a zavalitý chlapík mluvící o přednostech psů oslovil snad každého u televizní obrazovky. Český herec se narodil 26. září 1935.

Jeho rodištěm se stala obec Kladno, která leží v Pardubickém kraji. U Srstků se vše točilo kolem zvířat, protože hercův otec i dědeček se živili jako řezníci. Budoucí kaskadér a dublér rostl a sílil. Po svých předcích také zdědil robustnější postavu. V mladých letech se vrhl na sport, trénoval box a miloval těžkou atletiku jako vzpírání či řeckořímský zápas. Vedle studií elektromechanika se věnoval právě těmto aktivitám.

Z olympiády na Barrandov

V 50. letech dokonce reprezentoval Československo na mistrovství světa, o několik let později dokonce oblékl národní dres na olympiádě v Římě. Srstka v italské metropoli obsadil 9. místo v trojboji. Poté však přesunul své pole působnosti jinam, oslovilo ho kaskadérství. Učil se na Barrandově, kde zaujal i několik režisérů.

Srstkův debut před kamerou přišel v parodickém snímku Limonádový Joe aneb koňská opera. Ve filmu, který vznikl na motivy knihy Jiřího Brdečky, se objevil v roli pistolníka. Důvod byl prostý, režisér potřeboval ostré hochy, kteří se dokáží před kamerou poprat. To Srstka samozřejmě jako kaskadér uměl.

I další roky přicházely nabídky na menší role. Sám Srstka některé odmítal, protože nepracoval jako herec na plný úvazek. Jeho hlavním zaměstnáním bylo správcovství na vysokoškolských kolejích ČVUT. Tam strávil 33 let. Diváci si jej ale oblíbili, většinou plnil role usměvavých chlapíků, kteří vzbuzují respekt jenom tím, jak vypadají.

V roce 1970 byl obsazen ve filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku či Pane vy jste vdova! Tu tam se mihl také v seriálech, ale jednalo se vždy o epizodní výskyty. Zahrál si například po boku Vladimíra Brabce v propagandistických 30 případech majora Zemana.

Kam se odstěhoval Hliník?

V době normalizace vznikla také jeho nejspíš nejznámější hláška, kterou se nezapomenutelně zapsal do srdcí diváků. „Hliník se odstěhoval do Humpolce,“ hlásal pravidelně jako žák Mužík ve snímku Marečku, podejte mi pero. Dále se objevoval i ve filmech pro děti. Snad jedinou hlavní roli si střihl pod vedením Ladislava Smojlaka v jeho krimikomedii Rozpuštěný a vypuštěný.

Vedle tuzemské televize zaznamenali Zdeňka Srstku i ve světě, protože si zahrál malou roli v oscarovém filmu Amadeus. Miloš Forman totiž natáčel své dílo v Praze a sáhl při tom po domácích hercích. Dobře urostlý Srstka nemohl chybět, a tak by se dalo s nadsázkou říci, že bývalý olympionik dobyl svět.

Zvířecí láska

Po sametové revoluci jeho dráha neskončila, přestal být sice obsazován do normalizačních prvoplánových filmů, ale přišla úplně jiná nabídka. Veřejnoprávní televize odstartovala vysílání pořadu Chcete mě?, tím chtěla pomoci zvířatům v útulcích. Vedle Srstky, který byl vlastníkem pěti psů, se vedle něj objevila i Marta Kubišová.

„A je tady první pejsek! Kokršpaněl Ringo, už je sice v důchodu, ale je milý a přátelský,“ říkal líbivým tónem herec, který v průběhu 80. let hrával v estrádě Možná přijde i kouzelník. Působením ve zvířecí sérii vydrželo Srstkovi až do pokročilého věku. V novém miléniu se objevil ještě v několika seriálech jako například Sanitka 2 či v Doktoři z Počátků. Jednalo se však o komerční seriály, které sklidily nevalný úspěch.

Herec a kaskadér žil v závěru života za Prahou. Staral se o něj například jeho syn, který kdysi působil jako ředitel Národního divadla. Zdeněk Srstka zemřel 29. července v nedožitých 83 letech. Česká kinematografie v něm ztratila jednoho z oblíbených herců.