Čelisti. Filmový průšvih, který se nekonal.

Čelisti. Filmový průšvih, který se nekonal. Zdroj: Sunset Boulevard / Corbis / Getty Images

Režisér Steven Spielberg při natáčení filmu rozverně pózuje v čelistech svého žraloka
Robert Shaw úpí pod stiskem čelistí gumového žraloka
Filmaři měli k dispozici tři modely žraloka, ale v Čelistech z něj nakonec mnoho neuvidíte – a to přidává snímku na podmanivosti
Utíkejte, žralok útočí! Tato scéna se vryla do podvědomí diváků natolik, že od té doby moře nejprve bázlivě okukují, než do něj skočí.
Hlavní hvězdy Čelistí: Richard Dreyfuss sehrál biologa Hoopera, Roy Scheider policajta Brodyho a Robert Shaw drsného lovce Quinta
5
Fotogalerie

Čelisti: Před 45 lety vznikl za dramatických okolností film, jenž změnil kinematografii i pobyty u moře

Je to přesně pětačtyřicet let, kdy do amerických kin přišel historicky první letní trhák. Steven Spielberg tehdy uvedl Čelisti. Brilantní souboj tří chlápků s lidožravým žralokem se stal naprostým trhákem a na moři ani v kinech už nikdy nic nebylo jako dřív.

Proplouváme nad mořským dnem. Vidíme záblesky slunce dopadajícího pod hladinu, zvířený písek a vlnící se trávu. A taky slyšíme výhrůžnou melodii od Johna Williamse. A pak je tu ten noční večírek na pláži. Kytara, pivo, hulení. Blondýnka se směje na nesmělého kluka, chce se jít koupat. Skočí do vody, zatímco kluk se na břehu zamotá do vlastního svetru. A tak nevidí, jak nebohou dívku rozcupuje lidožravý žralok.

Zato publikum to zažije z první řady, neboť Steven Spielberg má kameru až u vyděšené oběti. Scéna působí sugestivně i po letech. Stejně jako ta další, v níž žralok zaútočí na zalidněné pláži na kluka na nafukovací matračce. To už chlapík během jedné z testovacích projekcí vyběhl ze sálu.

„Z mého filmu se utíká,“ pomyslel si vystrašený režisér podle obsáhlé knihy Petera Biskinda Bezstarostní jezdci – zuřící býci. Divák na chodbě pozvracel koberec, opláchl se a udělal něco, s čím Spielberg nepočítal. Vrátil se na sedačku. „Bude to hit!“ blesklo mladému režisérovi hlavou a ze srdce mu spadl obrovský kámen.

Tenhle film totiž od začátku provázely trable – místo dvou měsíců se natáčelo půl roku, místo tří miliónů dolarů stál film trojnásobek. Producenti v jednu chvíli uvažovali, jestli by celý ten cirkus neměli raději ukončit a peníze zpět vydělat tím, že budou filmového žraloka ukazovat v zábavním parku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!