Neil Young

Neil Young Zdroj: profimedia.cz

Homegrown: Neil Young našel poklad na dně šuplíku, čekalo se na něj 45 let

Album začíná zničehonic a okamžitě vpadá do situace hořkého rozchodu. Právě proto kanadský písničkář schovával desku Homegrown celých dlouhých 45 let. Vznikla sice někdy mezi létem roku 1974 a lednem 1975, ale na své oficiální vydání si počkala až do letošního června. Za tu dobu se stačila stát legendou, nikdy neslyšeným mýtem, o němž si Youngovi fanoušci mohli jen vyprávět a z nějž znali pouhé útržky roztroušené na různých jiných albech a kompilacích.

Homegrown je kolekcí písní, které tehdejší třicátník napsal v době, kdy se mu pokazil vztah s herečkou Carrií Snodgressovou. Nahrávky mají countryový nádech, což docela pěkně ladí s jejich obsahem. Ale přítomnost členů spřátelené skupiny The Band (konkrétně bubeníka Levona Helma a kytaristy Robbieho Robertsona) dává záruku, že dojde i na jiné tradiční americké žánry. Natáčelo se v Nashvillu a nálada nebyla zase tak smutná. Alespoň tak nepůsobí uvolněný silvestrovský jam We Don’t Smoke It No More ani titulní písnička Homegrown, de facto rozpustilá skočná.

My ji známe z odlišné verze zařazené o dva roky později na LP American Stars ‘n Bars. A povědomé nám budou i další kousky: Love Is Rose, Little Wing, Star Of Bethlehem. Všechny tyto skladby se časem organicky včlenily do Youngova repertoáru a dnes už je vnímáme jako starou dobrou klasiku. Samotné album však bohužel ve své době posluchače nezasáhlo. Autor ho považoval za příliš depresivní, a tak místo něj vypustil do světa desku Tonight’s The Night (popravdě ještě temnější), načež se vrhl do práce na novém elpíčku Zuma. Než se k téhle části svého života vrátil, muselo uběhnout bezmála půl století.