Festival Hradecký slunovrat letos proběhl vzdor pandemii

Festival Hradecký slunovrat letos proběhl vzdor pandemii Zdroj: Hradecký slunovrat

Nás covid nezastraší! Festival Hradecký slunovrat proběhl koronaviru navzdory a s účastí Reflexu

Kdo nechce, hledá důvody, kdo chce, hledá způsoby – tímto mottem se od začátku korona karantény řídili organizátoři hudebního festivalu Hradecký slunovrat, konaném tradičně v Hradci nad Moravicí u Opavy. Letos to měl být sedmý festival, celkově pak třináctý, protože organizátoři pořádají letní (červen) a podzimní (listopad) verzi. Sami říkali, že chtějí na pódia přivádět inteligentní hudbu a debaty na literární a společenská témata.

Tentokrát do jejich záměrů vstoupila korona karanténa. Tlaky stálých návštěvníků, aby bylo aspoň „něco“, vyústily v sérii více než dvaceti online debat. „Pak jsme se sešli v jedné, v té době zakázané hospodě, a u stáhnutých závěsů jsme si řekli, že něco stejně uspořádáme,“ říká jeden z organizátorů Ivo Mludek.

„Při jednáních s ministrem kultury jsme argumentovali, že smysl mají nejen velké hudební akce, ale i menší projekty. Například na Wellcome scéně představujeme mladé skupiny. Kultura vzniká odspodu, a proto je důležité, aby méně známé kapely se měly kde představit, kde zaujmout a k čemu směřovat. Aby si je hledající lidé měli kde nalézt,“ říká hlavní organizátor Václav M“uller. Proto bylo rozhodnutí jasné: udělat hudební festival alespoň pro „povolených“ 999 lidí.

Dvoudenní festival proběhl v neuvěřitelně krásných prostorách zámku, přilehlého parku a neogotických hospodářských budov v Hradci nad Moravicí. Je to možná nejkrásnější místo v Česku pro tento typ festivalů.

Akce začala v sobotu v pravé poledne symbolickou modlitbou za Miladu Horákovou v podání Hradišťanu a Jiřího Pavlici. Na čtyřech místech v areálu se pak vystřídaly skupiny jako Jananas, Heimat, -123 minut nebo Dirty old dogs. V debatní části vystoupil populární basketbalista Petr Czudek nebo spisovatel Pavel Kosatík. Reflex zde v debatě o životě a médiích po koroně zastupoval Bohumil Pečinka.

Debaty se odehrávaly v prostorách Salónu Mechtilde, kde se vešlo až tři sta lidí. Na stěnách visely obrázy kolážity Reflexu Tomáše Břínka (TMBK), který zde bude mít rovněž diskusní odpoledne. O hodinu později na hlavním pódiu vystoupí katolický kněz Zbiegnew Czendlik a Reflex povede debatu s prezidentským kandidátem, generálem Petrem Pavlem. Mezitím vystoupí skupiny Druhá tráva, Ohm square a vrcholem festivalu bude dvouhodinové představení Dejvického divadla. „A v polovině října na stejném místě pokračujeme znovu,“ dodal hlavní organizátor Václav Muller. „Nás korona nezastraší.“