Závěrečný den festivalu Sziget 2019 v Budapešti.

Závěrečný den festivalu Sziget 2019 v Budapešti. Zdroj: Rockstar Photagraphers

Závěrečný den festivalu Sziget 2019 v Budapešti.
Závěrečný den festivalu Sziget 2019 v Budapešti.
Závěrečný den festivalu Sziget 2019 v Budapešti.
Závěrečný den festivalu Sziget 2019 v Budapešti.
Závěrečný den festivalu Sziget 2019 v Budapešti.
30
Fotogalerie

Známe finalisty soutěže Jednou ranou na Sziget. Kdo může letos v Budapešti zastupovat Česko?

Odborná porota vybrala do finále kapely VIAH, Nèro Scartch a The Wild Roots. O konečném vítězi se rozhodne na Sziget party ve středu 29. Dubna 2020 v pražském klubu Café V lese. Hlasy návštěvníků koncertu rozhodnou, který z finalistů získá příležitost koncertovat na světovém festivalu Sziget v Budapešti. Vítěz si tak zahraje vedle hvězd jako Dua Lipa, Kings Of Leon nebo  The Strokes. Festival Sziget trvá sedm dní a letos se uskuteční od 5. do 11. srpna.

Finálový večer soutěže Jednou ranou na Sziget proběhne v rámci Sziget Party v pražském klubu  Café V lese 29. 4. 2019. Vítěze vyberou na místě přímo návštěvníci koncertu. A protože se jedná o festivalovou party, bude mít prvních sto s permanentkou na festival vstup zdarma (více informací najdete zde) První ročník vyhráli Ghost of You, vítězem loňského kola soutěže byla kapela Love You Honey Bunny. Letošní finalisty vybrala odborná porota tvořená zástupci festivalu Sziget, časopisu Reflex, magazínů Musicserver, Frontman a Kulturně.com ze 113 přihlášených kapel.

Kdo jsou finalisté?

Viah

Zpěvačka se dle svých slov snaží nabourávat mýtus, že introvertní hlasy jsou slabé – a daří se jí to. Její elektro-popový projekt Viah se na české scéně objevil náhle, ale s o to větší razancí. Na nahrávce Tears of a Giant, kterou produkoval hudebník a producent Jiří Burian, Viah kombinuje postupy avantgardního popu s melancholickými klavírními melodiemi a prvky experimentální elektroniky. Nebývale sebevědomý a dotažený debut přinesl Viah mj. vítězství v hudebně-exportní soutěži Radia Wave Czeching.

Nèro Scartch

Nèro Scartch je mladý český producent a multi-instrumentlista, který působil v řadě kapel i projektů a nyní aktivně vystupuje se skvělou electro-popovou kapelou MYDY. Sólová tvorba Nèra však nabízí daleko širší paletu stylů, kterou dokládá řada jeho singlů i jeho solové album Piece Of My Life. Svou emotivní a energickou hudbu přenesl Nèro Scartch do živé formy s pomocí živé kapely ve složení Jan Drábek – baskytara, klávesy, Jan Matějka – kytara, klávesy, Sven Vikingson – bicí.

The Wild Roots

Trio ve své hudbě pojí prvky grunge, blues, rock’n’rollu i hardrocku a tvrdé kytarové melodie inspirované divokou přírodou severu. Drsný kytarový zvuk, jednoduše zpracované basové linky, klasické složení bicích a tři výrazné vokály. Blues-rockové trio The Wild Roots vystoupilo během posledních let na předních českých festivalech.

Festival Sziget se koná 5. – 11. srpna 2020 na ostrově Obuda v Budapešti. Mezi hlavními účinkující se představí například Calvin Harris, Dua Lipa, Kings Of Leon, The Strokes, Stormzy a mnoho dalších…

Vstupenky na festival si můžete zakoupit zde >>>