Steven Mercurio, americký dirigent Českého národního symfonického orchestru.

Steven Mercurio, americký dirigent Českého národního symfonického orchestru. Zdroj: ČNSO

Slavnou Novosvětskou, kterou složil Dvořák v Americe, uvede ČNSO s americkým dirigentem Mercuriem

Za necelých pět měsíců svého pobytu v Americe složil Antonín Dvořák v roce 1893 své nejslavnější dílo – Symfonii č.9 e moll, která se nazývá také „Novosvětská“ či „Z Nového světa“. Ta je považována za jedno z nejlepších děl symfonické hudby celé historie a téma její druhé věty patří mezi vůbec nejznámější hudební motivy. Příští středu, 18. března, předvede Novosvětskou v pražském Obecním domě Český národní symfonický orchestr pod vedení amerického dirigenta Stevena Mercuria.

„Novosvětská se hraje velmi často a mnoho diváků ji dobře zná, právě proto je velmi důležité dbát na její dokonalé provedení,“ řekl pro Reflex.cz ředitel Českého národního symfonického orchestru Jan Hasenöhrl. ČNSO hrál toto dílo například už loni v únoru při svém americkém turné právě pod vedením Stevena Mercuria a recenze i reakce byly velmi pochvalné.

Zajímavostí je, že Antonín Dvořák strávil podstatnou část svého amerického pobytu v letech 1892 až 1895, kdy složil i Novosvětskou, v New Yorku. A u tohoto města se narodil také Steven Mercurio, který loni nahradil v ČNSO na dirigentském postu legendárního českého kolegu Libora Peška.

Ani to ale není jediná spojitost s New Yorkem, kterou bude mít 18. března koncert ČNSO v Praze. Hudební večer otevře „Koncert D dur pro dvoje housle a orchestr“, který složil další významný český skladatel, Bohuslav Martinů. A stalo se tak rovněž za jeho pobytu v nejznámější americkém městě. Tato skladba klade značný důraz na virtuozitu sólistů, kterými budou profesor Bohuslav Matoušek a jeho někdejší žák na Akademii múzických umění v Praze a laureát mnoha mezinárodních soutěží, Jakub Junek.

České a americké hudební stopy doplní na večeru ČNSO ještě „Koncert č. 3 pro klavír a orchestr“, kterého autorem je americký klavírista a skladatel David Chesky. Ten byl třikrát nominovaný na ceny Grammy.  

Koncert: Antonín Dvořák – Symfonie č. 9, „Novosvětská“; Bohuslav Martinů – Koncert D dur pro dvoje housle a orchestr; David Chesky – Koncert č. 3 pro klavír a orchestr. Český národní symfonický orchestr, Smetanova síň Obecního domu, Praha, 18. března 2020, od 19:30 hod.