kajinek

kajinek Zdroj: Adam Kolář

Video: Kajínek na premiéru přijel! Ale nebyl to tak úplně on

Aktualizováno: Na včerejší premiéře filmu Kajínek chyběly snad jen ty celebrity, které od osmi fandily Sparťě proti Poznani a  pak ty, které do kina z vězení nepustili. Jiří Kajínek totiž, podle očekávání, nedorazil, i když produkce filmu ještě v poledne před premiérou tajila, zda už oficiální zamítnutí karvinské věznice obdržela.

 

Sám Jiří Kajínek, který film o sobě zatím neviděl, považoval svoji účast na premiéře předem za  vyloučenou a vzkázal: „ Neumím si představit, že bych na premiéru mohl přijet. Moje cela je od návštěvní místnosti dvacet metrů. Na ten kousek mě svazují poutacím opaskem a pouty. Co by asi museli udělat, kdyby mě měli odvézt do Prahy a tam mě hlídat na premiéře?“

 

Video placeholde
Kájínek - premiéra • Reflex.cz

 

Absurditu takové situace by jistě podtrhovaly scény filmu líčící Kajínkův první pokus o útěk a pak i jeho velkou jízdu, kdy se mu pomocí vázacích lan a prostěradel před deseti lety skutečně podařilo zdolat  do té doby nepokořenou Mírovskou pevnost a tak se jednou pro vždy v Čechách proslavit. Mimochodem, vězeňská služba je navíc ve filmu vylíčena jako parta frustrovaných agresivních neschopných buranů, což by atmosféře mezi doživotním vězněm a jeho hlídači jistě nedodalo. Ale bylo by asi na co se dívat.

 

K premiérovému červenému koberci před Slovanským domem na pražských Příkopech to včera přitáhlo kromě novinářů také několik set přihlížejících. Část z nich byli kolemjdoucí nakupující a turisté, část Kajínkovi fanoušci. „Kajínek je nevinný!,“ křičel mladý muž, který se představil jako Vítězslav z Prahy, směrem k promenujícím hercům. Přemlouval kolemstojící turisty v několika jazycích, aby společně vězně , který jistě na premiéru přijede, a je nespravedlivě odsouzený,  pomohli osvobodit.“ Je to justiční vražda, ostuda české policie, podívejte se na ně!,“ ukazoval směrem ke komparsistům převlečeným za zásahovou jednotku a nenechal se přesvědčit, že jde jen o premiérové divadlo.

 

Z jeho hlediska Jiří Kajínek skutečně dorazil. Z policejního antonu  vyvedla eskorta kolem půl osmé večer spoutaného Kajínkova dvojníka. „Jasně, je to on“, utvrzovali se vzájemně dva turisté z Moravy a na své mobilní telefony pořídili snímky pro které sem zřejmě zamířili . „Jirko, drž se!“, volali fanoušci za dvojníkem a premiéra, na které se sedělo nejen na sedadlech, ale také na schodech všech tří sálů, mohla začít. Tvůrci film, který jde právě dnes do českých kin, věnovali krátce po natáčení zesnulému herci Vladimíru Dlouhému, který v něm ztvárnil jednu z hlavních rolí.