Dobře placená procházka – filmová, milá, česká a hlavně naše...

Dobře placená procházka – filmová, milá, česká a hlavně naše...

Dobře placená procházka – filmová, milá, česká a hlavně naše...

Miloš Forman přijel do Karlových Varů, aby tu uvedl světovou premiéru svého nového filmu Dobře placená procházka.

Přijel do Karlových Varů, aby tu uvedl světovou premiéru svého nového filmu Dobře placená procházka. Nijak nepopíral, že to není tak docela opravdický film, ale „jen“ filmový záznam úspěšného stejnojmenného představení Národního divadla, které nastudoval spolu se syny Petrem a Matějem. Do Varů ovšem přijel se svými mladšími dvojčaty a v tričku s lachtany z pražské zoo. Prohlásil, že se teď v Česku vůbec netočí špatné filmy – sám prý má rád hlavně ty Hřebejkovy, ale i Svěrákovy, Slámovy nebo Zelenkovy – a sklidil velký potlesk. Ne za svůj optimismus ve vztahu k české kinematografii, ale prostě za to, jaký je a co má za sebou. Miloš Forman.
Když prý v roce 1966 točil DOBŘE PLACENOU PROCHÁZKU spolu s Jánem Roháčem, pracovali doslova na koleně, pouze s jednou kamerou a navíc na playback. „Tahle nová Procházka je celá natočená živě, v tom ksichtě je to holt poznat, jestli herec opravdu zpívá nebo ne,“ prohlásil Forman. Z divadelních alternací se nakonec do filmu dostal zrovna ten interpret, který měl v době natáčení čas, což do reality konečně přenáší známou filmařskou hlášku: Hraje, kdo má zrovna čas.
Film se do kin dostane už 9. července, což bude pravděpodobně jediná šance, jak inscenaci vidět, protože program Národního divadla s jejím uvedením v příští sezóně nepočítá. „Jsou dvě možnosti: buď film vzbudí zájem diváků o představení, nebo se naopak lidé spokojí s tím, že uvidí Dobře placenou procházku na plátně,“ prohlásil na karlovarském festivalu ředitel ND Ondřej Černý. A dodal, že se uvidí. Tomu se říká pronikavý úsudek.


Vůči ambicím prosadit se s Procházkou v zahraničí byl Miloš Forman skeptický: „Padesát procent půvabu tvoří poetika textů Jiřího Suchého a ty jsou nepřeložitelné.“ Pravdou je, že leckteří zahraniční novináři na film zašli především z úcty k Formanovi, ale do toho, co se odehrává na plátně, příliš nepronikli. Třeba za to může ono vlastenectví, vztah k českému jazyku, Semaforu a Národnímu divadlu, o němž před premiérou filmu mluvila Eva Holubová. Proč zrovna ona (ve filmu nehraje), to Miloš Forman zatajil. Stejně jako důvod svého přání: „Aby už konečně v Čáslavi jezdila tramvaj.“



Sledujte další raporty z filmového festivaluKARLOVY VARY 2009