Soudní poplatky podraží. Má to ale naprosto logické důvody...

Soudní poplatky podraží. Má to ale naprosto logické důvody... Zdroj: Profimedia

Navýšení soudních poplatků je krok nepopulární, ale potřebný. Ubude malicherných a šikanózních žalob

Z rádia se linou slova písně: „…ono se neříká nadarmo, že ty nejlepší věci jsou zadarmo.“ To se sice poslouchá hezky, ale v životě to tak nefunguje. Ostatně kdybyste zmíněnou hudební skupinu pozvali, aby vám zahrála zadarmo na vaší firemní či rodinné oslavě, asi tušíte, jak by to dopadlo. Asi nejen mne jako právníka proto zaujalo, že vláda v těchto dnech schválila novelu z dílny ministryně spravedlnosti Marie Benešové, která mimo jiné ustaví, že se některé soudní poplatky zdvojnásobí.

Například poplatek za zahájení soudního sporu vzroste z tisíce na dva tisíce korun. Nebo se zdraží v Česku populární rozvody manželství. Konkrétněji napsáno: poplatek za žádost o rozvod vroste ze dvou na čtyři tisíce korun.

Řada lidí – včetně opozičních politiků – nárůst poplatků kritizuje. Argumentují převážně tím, že česká vláda údajně „zdražuje přístup ke spravedlnosti“. Mediální eufemismus „přístup ke spravedlnosti“ v podstatě presumuje, že spravedlnost skutečně získáte. Paradoxně zmíněný výraz používají i ti, kteří jindy tvrdí, jak jsou naše soudy nespravedlivé.

Nicméně pro vyvážení pohledu napíšu i několik důvodů, proč je v principu nezbytné, aby k navýšení poplatků došlo. Jsem si samozřejmě vědom skutečnosti, že nikdo neplatí rád více za nic, nadto za tak otravnou věc, jako je soudní řízení, nicméně v rámci svobodné publicistiky nutno uvádět i argumenty nepopulární.

Za prvé je zde faktor zvaný inflace. K poslednímu plošnějšímu zvýšení poplatků došlo naposledy před devíti lety, tedy v roce 2011. Vzpomínáte, kolik tehdy stálo pivo ve vaší oblíbené hospůdce? Určitě nikoliv kolem padesátikoruny, jako je tomu dnes. Mnohde nárůst činí citovaný dvojnásobek, jak se to navrhuje u soudních poplatků. Problém je, že poplatky rostou nyní skokově, nikoliv postupně jako jiné komodity, takže to psychologicky více pocítíme.

Za druhé – zvýšení soudních poplatků by mohlo v určitých případech odradit lidi od zbytečných sporů. U našich soudů často končí skutečné malichernosti. Problematické věci, které si dříve sousedé, spolupracovníci, příbuzní či obchodní partneři vyříkali mezi sebou, se dnes nadměrně často řeší žalobami. Ostatně neděje se to pouze v ČR, je to negativní celoevropský trend. Zvýšení poplatků není samozřejmě všelék, lidé se budou zbytečně soudit vždy. Nicméně k částečnějšímu poklesu by mohlo dojít a soudy by se následně mohly důkladněji věnovat náročnějším a významnějším kauzám.

Za třetí – doufám, že ubude takzvaných šikanózních žalob, tedy nejen takových, které jsou ze své prapodstaty zbytečné, jak jsem uvedl v bodě dva, ale které jsou svou povahou zákeřné a zlé. Takové, jejichž hlavním smyslem je vědomě a šikanózně poškodit například konkurenta nebo neoblíbenou fyzickou či právnickou osobu. A věřte, že takových žalob v posledních dvaceti letech nebylo a není málo.

Zvýšení soudních poplatků je ze své podstaty nepopulární, ale víceméně nutné. Pokud někdo vládě vyčítá, že koná samé populistické kroky, tak u citovaného navýšení poplatků si vláda alespoň trochu spraví svou chmurnou bilanci. Uvidíme, jak na vládní návrh zareaguje náš moudrý parlament, zda tam ve finále zvítězí zdravý rozum, nebo populistické nadbíhání voličstvu.

Autor je právník.