Koronavirus napadá i ekonomiku

Koronavirus napadá i ekonomiku Zdroj: Amir Levy / Getty Images

Koronavirus napadá i ekonomiku
Láska za časů koronaviru: valentýnské selfie z Honkongu
Zdravotník měří teplotu pacientovi v dočasné provizorní wuhanské nemocnici
3
Fotogalerie

Markéta Šichtařová: Koronavirus napadá i ekonomiku. Nejvíc si ale škodíme strachem

Nálada se na finančním trhu otáčí jako bajadéra. Stačí dobře načasovaná zpráva a hejno spekulantů se rozletí, jak když vzduchovkou střelí do špačků. V posledních dnech tohle hejno přelétávalo nápadně často. Důvodem byly zprávy (či mýty a domněnky) o koronaviru.

Během pár dnů se dokázala nálada protočit o 180 stupňů. Jeden den se spekulanti jak malí kluci na písečku radovali, že šíření koronaviru údajně brzdí. Že by – tedy podle některých čínských expertů – mohlo být brzy dosaženo vrcholu nákazy.

A už o čtyři dny později bylo všechno jinak a finanční trhy dohnala jiná realita. Stačilo, aby Čína nahlásila prudký nárůst nových případů nákazy. Nejspíš sice nejde o skok v šíření, ale spíš o chybu ve vykazování – nicméně z pohledu nálady v ekonomice to je úplně jedno, neb jsme opět tam, kde jsme s náladou byli.

Realita za statistikou

A tím nejspíš překvapení nekončí. Přesněji řečeno – ze statistik můžeme tušit ještě poněkud jinou realitu, než jak je v tento okamžik oficiálně prezentována. Statistiky nakažených a mrtvých z Číny a dalších zemí se totiž značně rozcházejí. Dáme-li si do poměru počet nakažených a mrtvých z různých zemí, smrtnost v Číně se jeví jako větší.

To ostatně koresponduje s tvrzením, že Čína vykazuje jako případy nákazy jen osoby, u nichž se projevily vážnější příznaky. Kdo nákazu v tichosti přechází doma, není do počtů zahrnut, ačkoliv byl třeba i pozitivně diagnostikován. Proto se na první pohled jeví vir v Číně statisticky smrtelnější než v jiných částech světa. S tím ale dosud finanční trhy nekalkulují (!). Jsou tak zralé na další negativní překvapení.

Nejistota děsí

Tohle všechno může vypadat jako podstatné spíš pro virology než pro ekonomiku, opak je ale pravdou. Protože jestli finanční trhy na něco od počátku roku velmi citlivě reagují, je to právě nákaza.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!