Že je Velký bratr Otesánkem nás zatím pořád překvapuje...

Že je Velký bratr Otesánkem nás zatím pořád překvapuje... Zdroj: Marek Douša

Stát jako Velký bratr: Ambice politiků šmírovat každý náš pohyb v diskusích o e-shopu dálničních známek zapadla

Úspěšný hackathon, kdy nadšenci naprogramovali e-shop na nákup dálničních známek, posloužil k tomu, abychom byli hrdí na to, jak jsme šikovný národ (kterým vládnou nemehla), a také k tomu, aby se při spuštění testovací verze některá vládnoucí nemehla nechala vyfotografovat a trochu se vyprsila, jako že všechno je OK a bude líp. Už jenom tenhle moment stojí za zaznamenání a za úvahu, jestli bychom si tedy my šikovní, nebo my, kteří máme šikovné kámoše, neměli dělat všechno sami a státu, který nedělá nic, jenom odvádět daně, což jistě vrtá hlavou takové ministryni financí: protože stát, který nic nedělá a jenom kasíruje, by mohl být v černých číslech a ani by to moc nestálo. Je tady však ještě cosi, co se celou dobu dělo pod povrchem viditelných událostí a co v té slávě a dojímání se nad tím, jak jsme skvělí poněkud zapadlo.

Web D-FENS upozornil na zadání, které se zmíněného dálničně-známkového e-shopu týká (v originále ho najdete na stránkách ministerstva dopravy) a ze kterého vyplývá, že nešlo jenom o dálniční známky, ale i o napojené služby, ke kterým by takové udělátko mohlo sloužit.

Stručně a nekorektně řečeno jde o mega, tedy spíše MEGA udělátko, které v míře nebývalé dovolí sledovat, spíše šmírovat, cokoli, co se bude pohybovat v dosahu kamer, ale také vrtulníků a policejních automobilů, a dokonce možná i automobilů najatých zmocněnou firmou. A samozřejmě nejen sledovat, ale také stíhat a pokutovat. Včetně plošného měření průběžné rychlosti třeba.

Argument o větší bezpečnosti a dohledu nebyl celkem pochopitelně v debatě o ceně zakázky použit, protože jsme pořád svobodná země a šmírování tohoto druhu je obvyklejší spíš na východ od našich hranic. Nebo ne?

Jestli máte pocit, že maluju čerta na zeď, připomínám fakt, o kterém informoval web HlidaciPes.org už v roce 2016, tedy že policie uchovává fotografie z radarů nejen u vozidel, která porušují dopravní předpisy, ale vozidel úplně všech po dobu rozhodně delší, než je nezbytně nutná.

Předpokládám, že podobný postup může najít u části veřejnosti pochopení a možná dokonce podporu, potom by ale bylo dobré přeformulovat definici státu a jeho pravomocí.

Myslím, že přítomnost velkého bratra si připouštíme všichni, ale že je velký bratr otesánkem, nás zatím pořád překvapuje.

Než nás úplně sežere.