Aktuální právní úprava držení zbraní v Česku je kvalitní a dostačující.

Aktuální právní úprava držení zbraní v Česku je kvalitní a dostačující. Zdroj: profimedia

Ostravská tragédie a regulace střelných zbraní: Nenechme se vyprovokovat k unáhleným krokům

Celou republikou otřásla tragédie, která se dnes odehrála ve Fakultní nemocnici Ostrava. Zcela zbytečně tam rukou střelce zemřelo šest lidí. Další osoby jsou zraněny. Politici se již předhánějí ve slovech soustrasti, to je v pořádku. Ostatně kdyby „zapomněli“, ihned by jim to strážci morálky otloukli o hlavu. Co mne ale děsí více, je fakt, že se již pomalu roztáčí spirála úvah – střílelo se, vraždilo se střelnou zbraní, tak je zakažme.

Nejprve je zapotřebí zmínit, že střelec vraždil nelegální (!) krátkou ruční zbraní. Pokud se zakáže či absolutně ztíží legální držení zbraní slušným normálním lidem, tak je to krok velmi špatným směrem. Zločinci si zbraň skoro vždycky nějak opatří, viz dnešní ostravský masakr. Střelcům v takových causách nahrává do karet zla i to, že nikdo jiný v okolí bohužel nebývá ozbrojen. Prostě vraha nemá kdo zastavit. Naše bezpečnostní sbory nemohou být, a tedy ani nejsou všude. Připomeňme, že Policie ČR trpí podstavem. 

Nechci malovat čerta na zeď, ale čím více se budou ohraničovat legální držitelé zbraní ve svých právech, tím patrně více případů analogických k dnešní ostravské tragédii přibude. Prostě nežijeme v pohádkovém království, kde vždy zvítězí dobro a láska, ale v reálném světě. Samozřejmě kdyby na světě žádné zbraně neexistovaly, tak by zákaz zbraní měl smysl. Ale žijeme v realitě.

Aktuální právní úpravu držení zbraní v Česku pokládám za kvalitní. Nemyslím, že je třeba do ní populisticky vrtat. Již nyní patří naše legislativa na úseku zbraní a střeliva k těm nejpřísnějším a nejpropracovanějším na světě a je tomu tak v zásadě dobře. Určitě nepléduji za to, aby legálně drželo zbraň kdejaké „trdlo“, nicméně současně platí, že další zpřísňování již není na místě. Populistické volání po dalším a dalším zpřísňování regulace je pověstnou cestou do pekel dlážděnou dobrými úmysly.

Pamatujme, vraždí zlí nebo pomatení lidé, ne zbraně. Stejně jako tento článek napsal člověk, a ne psací stroj.