Václav Klaus vchází do posluchárny, kde jej čeká 20 studentů Ekonomicko správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Po celý semestr jim bude exprezident přednášet Transformační procesy v České republice.

Václav Klaus vchází do posluchárny, kde jej čeká 20 studentů Ekonomicko správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Po celý semestr jim bude exprezident přednášet Transformační procesy v České republice. Zdroj: Foto Blesk - Jiří Nováček

Václav Klaus přednáší 20 studentům Ekonomicko správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně transformační procesy v České republice.
Studenti Ekonomicko správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně čekají na svého nového vyučujícího Václava Klause.
Václav Klaus vchází do posluchárny, kde jej čeká 20 studentů Ekonomicko správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Po celý semestr jim bude exprezident přednášet Transformační procesy v České republice.
Bývalý prezident Václav Klaus přichází do Ekonomicko správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně vyučovat předmět s názvem Transformační procesy v České republice.
Bývalý prezident Václav Klaus přichází do Ekonomicko správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně vyučovat předmět s názvem Transformační procesy v České republice.
10
Fotogalerie

Nenechme podrývat kořeny svobodné akademické diskuze aneb Je Václav Klaus vítán na univerzitách?

Nedávno mi říkala takřka sedmdesátiletá sousedka: „To je neuvěřitelné, v jaké skvělé kondici je pan profesor Václav Klaus v porovnání například s dnešním prezidentem, a to je dokonce o pár let starší.“ A když porovnáme, kolik zvládne přednáškových akcí po celém světě a kolik stále píše článků a knih, tak to opravdu klobouk dolů. Důkazem Klausovy neutuchající energie a zájmu o věci veřejné je nedávný „skandál“, který vyvolal svou účastí na konferenci na prestižní Masarykově univerzitě v Brně. Konkrétně se jednalo o konferenční akci připomínající kulaté třicáté výročí přeměny ekonomiky v ČR. Klaus podal předvídatelný výkon, přednesl myšlenky k ekonomické transformaci z devadesátých let, ale též bez servítků očekávatelně zkritizoval „klimatický alarmismus a zelenou ideologii“. Prostě starý (pro mnohé dobrý) Klaus v plné intelektuální síle. Neměnící názory dle počasí. Pro jedny konzistentní řečník, pro jiné člověk neschopný vývoje a změny názorů. Vždy je otázkou, zda je láhev poloprázdná či poloplná.

Zmíněnou akci pořádaly Ekonomicko-správní fakulta (ESF), Právnická fakulta (PP) a Fakulta sociálních studií (FSS) Masarykovy univerzity (MU). Na akci byly přítomny i další osobnosti, například právnička Hana Kordová Marvanová, předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský nebo bývalý studentský vůdce Šimon Pánek, kteří Klausovy názory vyvažovali. Tak to má na konferenci být, lidé si vyměňují různé názory a diskutují spolu.

Nicméně vedoucí představitelé jedné ze spolupořádajících fakult – konkrétně FSS – spustili na veřejně přístupných sociálních sítích nevídaně kritické (místy až osobně urážlivé) reakce zpochybňující, že bylo správné zvát pro ně kontroverzního Klause na akademickou půdu a dávat mu dokonce úvodní slovo.

Například pan docent Jakub Macek, vedoucí katedry žurnalistiky na FSS, veřejně napsal: „Jako člen akademické obce spolupořádající fakulty mám za to, že volba Klause coby hlavního řečníka je možná logická s ohledem na politické preference vedení EsF, ale jako taková je zároveň výrazem ostudné neohleduplnosti a necitlivosti kolegů ekonomů vůči všem nám, kteří nepatříme k fanklubu Institutu VK. Klaus nemá na takové akci být adorován. Nemá na ní soudit ani své transformační ne/úspěchy, ani současnost: Klaus má být na takové konferenci objektem reflexe a analýzy. Má-li toto být pokus o důstojnou, slavnostní a univerzity hodnou reflexi uplynulých tří dekád, pak tedy nevím, opravdu nevím...“

Vítězí akademická lenost?

Jeden z akademických pracovníků FSS MU dokonce Klausovi veřejně nevybíravě naložil: „Dovolím si zlá a ošklivá slovíčka – tohle kolegové posrali, je to ostuda Masarykovy univerzity.“ Další z pedagogů z FSS dodal: „Ostudné a hodno omluvy reprezentace ESF MU.“ Připomeňme, že Václava Klause pozvala právě ESF MU. Do diskuze se mimo jiné ostře kriticky zapojil i jeden z proděkanů FSS opakovaně zpochybňující erudici a přínos Václava Klause.

Někdo si asi řekne: No tak pár „kluků“ (v porovnání se skoro osmdesátníkem Klausem, to jsou skutečně dorostenci) z brněnské univerzity nemá rádo Klause. Problém však možno spatřovat někde jinde a netýká se zdaleka jen brněnské univerzity, respektive jedné z jejich humanitních fakult.

Obrovsky nebezpečné by bylo, kdyby plíživě zvítězila snaha o to, aby se na našich veřejných vysokých školách vyskytovaly jen názory blízké vedení jejich fakult. Bylo by smutné, kdyby se Klaus, ale i kdokoliv jiný s odlišnými názory od akademického mainstreamu, měl stát pouhým „objektem reflexe“ a neměl by mít možnost aktivně vystupovat na akademické půdě.

Možná u některých akademiků jen vítězí lenost a nechtějí obhajovat své názory proti nepohodlným oponentům. Pamatujme ale, že demokracie je diskuze a akademický svět má být pestrý. Politická korektnost je dobrý sluha, ale špatný pán. A nesmí podrývat kořeny demokratické diskuze. Mysleme na to.

Autor je právník.