Zdaňování vyšších starobních důchodů není spravedlivé.

Zdaňování vyšších starobních důchodů není spravedlivé. Zdroj: Profimedia

Zdaňování vyšších starobních důchodů je skandální a nemorální. Majetnost je zločin, vzkazují nám zákonodárci

Možná víte, že se v Česku zdaňují i vyšší starobní důchody, a to od hranice 40 050 korun měsíčně. Leckteří čtenáři a čtenářky teď možná jen znechuceně mávnou rukou. Takový důchod, to bych také chtěl mít, jen ať ti bohatí platí. Ale pokud si uvědomíme, že se zde zdaňuje něco, co osoba pobírá díky svým relativně vysokým odvodům, tak to nedává smysl. A především je to nespravedlivé. Zdaňuje se tu vlastně podruhé, ale jen někomu. Pro mne je takový postup skandální a nemorální.

Mimo jiných institucí se i Ústavní soud ČR opakovaně kriticky zmiňoval, že český důchodový systém je celkově značně nespravedlivý, jelikož nadměrně „trestá“ ty, kteří řádně a hlavně hodně do systému dlouhodobě platili. Pozor, množina bohatých (respektive nejbohatších) lidí se nerovná skupině lidí, kteří nejvíc platili a platí do důchodového systému. Obrazně řečeno, kdybychom zjistili, kolik nyní reálně posílá na veřejné sociální pojištění například pětice nejbohatších Čechů (včetně pánů Kellnera či Babiše), tak by se s největší pravděpodobností nerovnala pětici nejvíce platících osob do veřejné důchodové kasy. Bohužel či bohudík, tato data jsou samozřejmě neveřejná, jelikož spadají pod ochranu osobních údajů.

Otázka zní, proč stát znovu trestá ty, kteří nejvíce přispívali do důchodového systému. Nelze se spokojit s námitkou, že se to nyní týká jen pár tisíc lidí s důchody přesahujícími zmíněnou měsíční čtyřicetitisícovou hranici. Pro upřesnění: Daní se až částka převyšující zmíněných 40 050 korun, a to sazbou 15 procent. Naštěstí se tedy nedaní celý důchod, to by bylo logicky ještě větší bezpráví. Ale tím pádem také platí, že celková částka ve finále vybraná ze zdaňování „mega důchodů“ není nijak oslnivá. Naopak vzbuzuje legitimní otázku, zda to státu vlastně stojí za to.

Řada právních teoretiků a filozofů dlouhodobě upozorňuje na to, že právo by mělo být nejen souhrnem nařízení a povinností začarovaných do různých formulářů, ale mělo by být i nositelem kladných hodnot. A těmi závist a dvojí metr určitě nejsou. Mám za to, že výše kriticky popsané zdaňování vyšších důchodů je kontraproduktivní a jen (nepřímo) posiluje závist ve společnosti. Vysílá jasný vzkaz adresátům právních norem: Zdaňme podruhé ty bohaté! Majetnost je zločin, vzkazují nám zákonodárci.

Osobně podpořím ty, kteří se zasadí o zrušení této nesmyslné daňové ofenzivy vůči bohatším seniorům. A že se to týká jen pár tisíc lidí, pro mne není akceptovatelnou výmluvou.

Autor je právník.