Bude politik budoucnosti vypadat podobně jako protokolární robot C3PO z Hvězdných válek?

Bude politik budoucnosti vypadat podobně jako protokolární robot C3PO z Hvězdných válek? Zdroj: Wikimedia

Vladimír Pikora: Neschopné politiky nahradí umělá inteligence

Celkem často přednáším. A celkem často se mě při té příležitosti lidé ptají pořád na to samé: „Co uděláme s tou rozdělenou společností? Co uděláme s těsnými výsledky voleb, jako byl brexit či prezidentská volba? Stejně je to všechno podvod! Někdo ty výsledky voleb manipuluje! Znáte snad někoho, kdo volil Babiše?“

Prostě ve společnosti se rozmohla ohromná deziluze a skepse z demokracie. A bude hůř. Přibydou konspirační teorie, kdo za to může, a důvěra v politický systém se ještě víc propadne. Překvapivě tomu „pomůže“ nová ekonomika a nové technologie.

Myslím to takhle: Není to tak dávno, co jsme se dočetli, že prodejce hudebních nosičů Bontonland po čtvrt století končí. Lidé už nekupují cédéčka. Hudba se buď krade, nebo streamuje, nebo nakupuje online; ale placky už skoro nikdo nechce. Už i česká ekonomika se mění a stává se digitální. Něco obdobného zažijeme i jinde.

Všichni budou mnohem víc online a všichni budou ještě víc konzumovat obsah sociálních sítí, z nichž se stanou nejvýznamnější společnosti světa. Daleko za nimi budou zaostávat ikony kapitalismu, jako byly banky. Sociální sítě jim do značné míry požerou jejich byznys s tím, jak nejspíš jednou ve velkém rozjedou své měny. Centrální banky i politici budou bít na poplach, protože přijdou o svůj význam i vliv.

Horší než fake news

A půjde to ještě dál. S rozvojem technologie přibude falešných videí, která běžný člověk nerozpozná od pravých. Na záběrech uvidí politiky i celebrity v těch nejneuvěřitelnějších situacích, které budou zneužity ve volebních kampaních, aby diskreditovaly politického oponenta. Bude to mnohem horší než současná bitva o fake news, kdy je každý politický oponent označen za trolla: BBC minulý týden informovala, že počet falešných videí za posledních sedm měsíců vyskočil na dvojnásobek.

Falešná videa budou naprosto důvěryhodně vypadající. Nezapomeňme, že loni jednomu z nich podlehla i německá kancléřka Angela Merkelová do té míry, že byla ochotná z nich činit politické závěry. Podobné to bude s běžnými lidmi. Až ti uvidí pár desítek podobných videí, přestanou věřit čemukoli. To zase uvolní stavidla politikům – budou moct tvrdit, že to, co skutečně udělali či řekli, není pravda a je to jen výsledek práce nějakého programu. Vše půjde snadno popřít, nikdo nebude tušit, kde je pravda. Na kontrolu videí se budou používat zase jiné programy, aby posoudily, zda jde o produkt umělé inteligence, či realitu. Jména a reputace budou už ale poškozená. Politika se propadne ještě víc na dno.

Lidé budou tak znechuceni, že budou chtít radikální změnu. Tu jim ale žádní politici nepřinesou. Jenže v mezičase dál poroste význam a důvěra v technologie – až nějaké „pokrokáře“ napadne nahradit všechny politiky umělou inteligencí. V technologii budou mít totiž lidé celý den sedící u počítače důvěru – na rozdíl od politiků.

Vláda robotů: Konec demokracie

Na Madridské IE univerzitě provedli letos průzkum mezi 2 500 lidmi z různých zemí Evropy, aby zjistili, že už dnes by byla čtvrtina lidí ochotna předat politickou moc a rozhodování z lidí na algoritmy. Mnozí zdeptaní lidé v tom uvidí řešení, protože si budou myslet, že umělá inteligence nebude na rozdíl od politiků zkorumpovatelná. Nebudou si umět představit jiné problémy spojené s vládou robotů. Nebude jim docházet, že to je svým způsobem konec dnešní podoby demokracie.

To však bude rudým hadrem na politiky. Budou se cítit ohroženi jako evolučně překonaný druh. Přitom už dnes kandidátka na americkou prezidentku Elizabeth Warrenová prohlašuje, že je třeba velké technologické společnosti rozdělit na menší, protože ohrožují demokracii.

Politici tedy budou přemýšlet, jak globální technologické společnosti víc regulovat. Tím ovšem uzavřou cestu jejich konkurentům k tomu, aby je převálcovali. Regulace je dvojsečná, jen posílí oligopol gigantů, jejichž rozpočty jsou už dnes větší než HDP zemí velikosti ČR. V očích mnoha lidí se technologické firmy stanou novým bojovníkem s překonaným a zkorumpovaným systémem. Budou stále populární. Liberální progresivisté všech zemí se na nich najdou. Český Twitter už je jejich.

Bojím se, že to, co technologičtí giganti nabízejí, je pro voliče tak lákavé, že centrální banky ani politici v téhle konkurenci neuspějí. Západní společnost si přestala vážit svobody a skutečné demokracie a ochotně se jí vzdá. Potřebuje si vyzkoušet socialismus a nesvobodu, aby se následně po pár letech kyvadlo dějin začalo opět vracet do normálu. Musíme ještě pár let vydržet. Zdravý rozum a svoboda se vrátí. Ale může to trvat.

V textu jsou použity pasáže z knihy V. Pikora & M. Šichtařová: S androidkou v posteli