Andrej Babiš a Miloš Zeman - ilustrační snímek

Andrej Babiš a Miloš Zeman - ilustrační snímek Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia

Aboliční hrátky: Miloš Zeman opět poškádlil své odpůrce i spojence a do ošemetné situace dostal i Babiše

Krok, který by mnozí jiní politici považovali za příliš troufalý, udělá Miloš Zeman bez skrupulí a ještě s větší vervou. Jako třeba teď, když začal mluvit o možné abolici pro Andreje Babiše zcela otevřeně, v rozporu se svými dřívějšími slovy a ještě dřív, než je to vůbec na stole. O to víc pak musí s pobavením sledovat, jak přiměl ostatní k reakcím. A netýká se to jen jeho odpůrců. Na jednu stranu příznivá, na druhou ale ošemetná je to situace i pro samotného premiéra.

Pokud by čistě náhodou nejvyšší státní zástupce zastavení stíhání zvrátil a došlo by na abolici, mohli by začít opět vlčit premiérovi koaliční partneři. Lubomír Zaorálek se ještě ve vládě nestačil příliš ohřát, v nedělních Otázkách Václava Moravce ale už naznačoval, že za této situace by tam nemusel zůstat. Vedení ČSSD ale zjevně doufá, že se na hamletovsko-vládní křižovatku hned tak brzy znovu nedostane. „Jak rozumím slovům premiéra, tak tahle situace by neměla nastat,“ předvedl Lubomír Zaorálek lekci z wishful thinking (volně přeloženo: přání otcem myšlenky). A stočil řeč ke zdravotnickým poplatkům.

V mnohem jednodušší situaci jsou okamurovci. Prezidentova přihrávka a premiérova nejistota je pro ně další vítanou příležitostí, jak setrvávat v pozici volného radikála, což ukázala i nedělní debata na ČT. Místopředseda SPD Radim Fiala neopomněl na jednu stranu připomenout, že i dle závěru pražských žalobců „se skutek stal“ – neboli že lidé obvinění v kauze Čapí hnízdo jednali účelově kvůli získání dotace.

Na druhou stranu se ale nechtěl vzdát pozice prezidentova spojence: „Prezident Zeman neudělal nic jiného, než řekl, že má toto ústavní právo,“ pravil s odkazem na zmíněnou abolici. A že by snad šlo o tlak na nejvyššího státního zástupce, který bude ještě celou věc přezkoumávat? „Rozhodně ne. Je to jen upozornění, že je tu tento opravný prostředek,“ dodal Radim Fiala. Takže klid, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman byl jen „upozorněn“.

Jako nahrávku na smeč prezidentův záměr pojali i Piráti, a to dokonce na smeč několikanásobnou. Vcelku očekávaně se do Miloše Zemana pustili, k tomu si ale přihřáli i svoji vlastní polívčičku. Jak vyplynulo ze slov jejich místopředsedy Jakuba Michálka, problém případné abolice spočívá i v tom, že by byla udělena „miliardáři“. No a pak byl jen krůček k tomu slyšet, že bývalý prezident Václav Klaus dal amnestii „tunelářům“, což pak s chutí zopakoval i Lubomír Zaorálek. Ale to jen na okraj.

Sečteno a podrženo: Miloš Zeman dal svým pokusným aboličním balónkem příležitost k deklarování podpory svým podporovatelům, munici ke kritice svým odpůrcům – a zároveň je vystavil dilematu, nakolik se v odporu spojit – a malinko zamotal hlavu bývalým spolubratrům z ČSSD. A vlastně i samotnému Andreji Babišovi. Když Miloš Zeman dodal, že bude na premiérovi, zda případnou abolici přijme, přenesl případné břímě viny vlastně na něj. Veřejně ho jakoby bezmezně podpořil, ale způsobem, který ve finále nemusí premiérovi jen pomoct.

Miloš Zeman má prostě politické hry rád.