Zeman je zase o něco silnější.

Zeman je zase o něco silnější. Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia

Karel Steigerwald: Šmarda padl, Zeman se posunul zase o kus nad Ústavu a truchlohra nekončí

Michal Šmarda se vzdal nominace na ministra kultury. Kdo si ale myslí, že je po všem, mýlí se. Dočkali jsme se jen důležitého mezivýsledku. Prezident vyhrál předem vyhraný boj. Posunul se zas kus nad Ústavu a diktuje, kdo bude ministrem. Šlo to celkem hladce, pokud odhlédneme od osudu demokracie v ČR. Ztrapnilo se postupně několik politiků způsobem, který je úměrný jejich politickým i morálním schopnostem, a prezident si znovu ověřil, že to půjde. Ptáte se co? Uvidíte při jeho dalším tygřím skoku, až bude jadernou energetiku cpát Rusům do úst.

Jako dezert si mezitím můžete dopřát jmenování ministra po Staňkovi. Bude to některý z panáků bezmezně oddaných Zemanovi. Gottwald tomu říkal „doplnění vlády odborníky z koaličních stran“.

Jak to celé probíhalo, nemusíme se vůbec zajímat. Smysl je jasný, Zeman nafukuje svou moc a bude v tom pokračovat. Každá jiná interpretace či analýza je zbytečná. Jeho protivníci i spoluhráči jsou titěrné bezmocné postavy, ačkoliv zákon je při nich. Prezidentova odvaha stoupá, baví se jistě skvěle. Cíl je jasný, dostat ČR pod svůj a pak ruský vliv, jaký tu už byl. Že dělá už delší dobu z Ústavy stále odvážněji cáry papíru, je sice tragické, ale mnohem tragičtější je, jak mátožně mu to celá vládnoucí vrstva trpí.

Epizodně se ztrapnil i pan Šmarda. Asi se mu to zalíbilo, začne vlastní politiku, bude kandidovat do Senátu. Bůh s ním.