Příslušníci 601. skupiny speciálních sil generála Moravce v Afghanistánu - ilustrační snímek

Příslušníci 601. skupiny speciálních sil generála Moravce v Afghanistánu - ilustrační snímek Zdroj: 601skss.cz

Česká armáda v Afghánistánu nesmí být vnímána jako jednotky SS

Před pár dny unikla do médií informace, že došlo k zásahu a následnému obvinění nejspíše čtyř příslušníků Armády České republiky (údajně jde o obvinění z neoznámení trestného činu) v souvislosti s úmrtím afghánského vojáka Vahidulláha Chána odpovědného za smrt příslušníka české vojenské mise v Afghánistánu Tomáše Procházky. Celá kauza je velice citlivá a příliš se o podrobnostech na veřejnosti neví. Mnohem závažnější je skutečnost, že celý případ může vést k zvýšené hrozbě teroristického útoku na české občany a cíle v České republice.

Již před několika měsíci psal v souvislosti s případem americký deník New York Times o tom, že afghánského vojáka měly místní úřady předat v pořádku mezinárodním vojákům a ti ho měli ve své podstatě umučit. Jestli se mučení dopustili američtí nebo čeští vojáci, není zatím známo, ale již z faktu, že kvůli případu poslaly afghánské úřady údajně celkem ostrou nótu české vládě, je zřejmé, že se v případu odehrálo něco velice nechutného a nepěkného.

Pokud by se postupem času ukázalo, že se na umučení afghánského vojáka podíleli čeští vojáci, tak to bude nejen další důkaz neprofesionality a nepřipravenosti českých vojáků zvládat extrémní stresové situace, ale také to bude další podpora pro odpůrce afghánské mise v České republice, protože díky takovémuto případnému chování se mohou čeští občané v zahraničí, ale i samotná Česká republika stát cílem odvety rozzlobených Afghánců.

V dnešní české společnosti je prakticky absolutně vykořeněná soudržnost rodin a touha po pomstě za smrt příbuzného, ale v afghánské společnosti je to mnohem odlišnější a svou roli hraje i islámské náboženství. Pomstít smrt příbuzného je stále pro spoustu Afghánců alfou a omegou jejich osobní i rodinné hrdosti a taková pomsta nemusí byt spáchána jen na tom, kdo jim zabil jejich příbuzného, ale i na příslušnících národa pachatele. Takže je víc než reálné, že čeští turisté v okolí Afghánistánu či diplomatické zastoupení (a samozřejmě i Češi přímo v Afghánistánu) se mohou stát cílem msty.

A to nerozvádím možnost, že z mnoha tisíců Afghánců žijících v Evropě se může také někdo rozhodnout pomstít možné umučení afghánského vojáka českými vojáky přímo na území České republiky. Tedy pokud se potvrdí, že se čeští vojáci podíleli na umučení afghánského vojáka, tak takovéto jejich chování zvyšuje riziko teroristického útoku mnohonásobně.

Celý tento případ není jediným problémem spojeným s působením českých vojáků v Afghánistánu. Před několika lety vyšlo najevo, že čeští vojáci v Afghánistánu si ozdobili své uniformy nacistickými symboly jednotek SS! Přijde vám normální, že čeští vojáci působící v Afghánistánu nosili erby brigády SS Dirlewanger (páchala válečné zločiny v Polsku, na Slovensku či v Bělorusku) a divize SS Hohenstaufen (bojovala například proti vojákům Polska, USA a Anglie v operaci Market-Garen), které se snažily vyhladit český národ? Mně to tedy normální nepřijde a děsím se toho, jaká podobná individua se mohou do české armády dostat a jaké problémy mohou způsobit. Tehdejší velitel společných sil a dnešní europoslanec za SPD generál Hynek Blaško k tomu řekl: „Jsem příliš rozčilen, abych vám teď řekl, co s tím budu dělat. Ale podobní lidé nemají v armádě místo.“

Pokud opravdu chceme Afgháncům ukázat, že jsme civilizovaný národ a že jednáme spravedlivě, tak bychom měli nejen otevřeně celou věc vyšetřit a případně předat pachatele afghánské justici k potrestání. Jinak totiž jen potvrdíme propagandu hnutí Taliban a dalších povstaleckých skupin, které prezentují mezinárodní vojáky, a tedy i české vojáky jako okupanty, kteří si mohou dělat, co chtějí, a afghánskou vládu jako loutkovou vládu bez vlivu.

Vím, že tento můj komentář u některých lidí asi vyvolá vlnu zloby, ale je potřeba si uvědomit, že pokud bychom akceptovali možné umučení afghánského vojáka za účasti českých vojáků, pak bychom museli akceptovat brutální praktiky gestapa a SS vůči českému odboji za druhé světové války. Protože gestapo a SS se vlastně taky jen mnohdy mstily za smrt Němců, které zabili čeští partyzáni a protiněmecký odboj. A já osobně rozhodně nechci, aby naše česká armáda byla Afghánci vnímána stejně, jako naši dědové vnímali gestapo či SS.