Zeman je hráč

Zeman je hráč Zdroj: ČTK

Andrej Babiš najednou získal politické postavení sražené ponožky vytažené  ráno z pračky.
Čtvrt milionu lidí na Letné. Obří demonstrace proti Andreji Babišovi zaplnila celou pláň
Čtvrt milionu lidí na Letné. Obří demonstrace proti Andreji Babišovi zaplnila celou pláň
Čtvrt milionu lidí na Letné. Obří demonstrace proti Andreji Babišovi zaplnila celou pláň
Čtvrt milionu lidí na Letné. Obří demonstrace proti Andreji Babišovi zaplnila celou pláň
21
Fotogalerie

Bohumil Pečinka: Proč premiér Babiš přistoupil na vedoucí úlohu prezidenta v politickém systému země

Miloš Zeman nevstoupí do historie jako prezident, který ctí ústavu. Současně platí: čím déle trvá vládní krize, tím v očích stále většího počtu lidí získává Zeman image politika, jenž se nebojí rozhodovat. Prezident republiky je i svými kritiky přijímán jako hráč, zatímco jeho soupeři připomínají fňukaly.

V uplynulých týdnech jsme v Reflexu rozebírali vládní krizi snad ze všech stran. Nemá smysl opakovat, že prezidentovo odmítnutí jmenovat nového ministra je za hranou ústavy. Přesto Zemanův postoj imponuje stále většímu počtu lidí. Důvod? Je to hráč, který si nestěžuje na to, že musí hrát politické hry. On je hraje, stejně jako někdo dýchá.

Jako Maradona

Pomozme si příměrem ze sportovního prostředí. Zeman vypadá tváří v tvář gumovým politikům současného českého světa jako argentinský fotbalista Maradona.

Ten, jak víme, dal na mistrovství světa ve fotbale Angličanům gól rukou. Přesto stále mohli Angličané dát o jeden gól víc a vyhrát. Namísto toho vsítil Maradona další gól a poslal je domů.

Zeman to má lehčí v tom, že si jeho soupeři dávají vlastní góly a stylizují se do role oběti proradného prezidenta. Mají sice pravdu, ale je to ten druh pravdy, jenž jim je momentálně k ničemu.

V politice i v životě lidé hrají s kartami, které jsou nějak rozdané a vždycky mají daleko k ideální spravedlnosti. ČSSD dlouho se Zemanem kooperovala, zvala ho na své sjezdy (naposled v březnu 2019) a byla ráda, když ji před eurovolbami osobně podpořil. V té době jí nevadilo, že čas od času hraje rukou a posouvá branku.

Skandál z toho byl, až když se Zeman obrátil proti rozhodnutí současného vedení odvolat minis­tra kultury Staňka. Nejde se však hřát v přízni někoho a nepřijímat i jeho stinné stránky. Teď se to obrátilo proti ČSSD a ona to považuje za skandál. Ústavněprávně má pravdu, ale politicky tak trochu usvědčuje sama sebe.

Poražení vítězové

Politické karty jsou z morálního hlediska vždycky rozdané nespravedlivě. Naši předchůdci to však měli neskonale složitější.´

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!