Generál Heliodor Píka.

Generál Heliodor Píka. Zdroj: ČTK

Heliodor Píka jako francouzský legionář v období 1. světové války.
Odhalení pamětní desky generála Heliodora Píky v Plzni.
Karel Vaš, prokurátor justiční vraždy Heliodora Píky.
Válečný veterán, hrdina a český a slovenský generál Milan Píka, syn Heliodora Píky.
Válečný veterán, hrdina a český a slovenský generál Milan Píka, syn Heliodora Píky.
6
Fotogalerie

JXD: Heliodor Píka nebyl popraven. Byl zavražděn zrůdným komunistickým režimem

Když už se hraje o slovíčka ve zcela iracionálních oblastech politické korektnosti a genderu, měli bychom si ta slovíčka hlídat i v oblastech, které jsou důležité, podstatné a zásadní. Naše země nemá mnoho hrdinů. Z těch mála je většina mrtvých. Živé – třeba naši vojáci v Afghánistánu – široká veřejnost jako hrdiny vůbec nevnímá, i když ve službě za nás za všechny umírají. A o těch mrtvých hrdinech mluvíme, jako bychom přitakávali zrůdnému režimu, který je zavraždil.

70 let od smrti generála Píky. Před sedmdesáti lety byl popraven generál Heliodor Píka. (ČT) Komunisti před 70 lety popravili generála Píku. (Eurozprávy) Armáda, politici i veřejnost si připomněli 70. výročí popravy generála Heliodora Píky. (Novinky). ‚Není ve mně zloby, nenávisti ani pomstychtivosti.‘ Od popravy generála Heliodora Píky uplynulo 70 let. (iRozhlas). Ve mně, přiznávám, trochu zloby za to slovo popravili je. Píka nebyl popraven, ale zavražděn.

Po právu usmrcen? Rozhodně ne

Pouhým přečtením slova poprava dojde člověk ke zjištění, že to slovo připomíná frázi „po právu“. A že byl-li někdo popraven, tak to říká, že byl „po právu usmrcen“. Takto byla usmrcena celá řada velmi slavných jedinců. Zvlášť veselá byla poprava architekta holocaustu Eichmanna. Když po odsouzení k smrti v Izraeli prosil o svůj život izraelského prezidenta, Žida, vysvětloval, že těch šest milionů Židů nechal vyvraždit proto, že poslouchal rozkazy. Po právu proto dostal kolem krku smyčku, pak jeden jemenský Žid zmáčkl páku a Eichman byl po právu zbaven života. Šlo o jediný vykonaný trest smrti v dějinách svobodného státu Izrael a ještě za těch padesát let od té chvíle nikdo nezpochybnil, že Eichmann byl oběšen po právu.

Stejně tak po právu byl před pár lety popraven oběšením jiný hromadný vrah – Saddám Hussain. Člověk, který masakroval vlastní obyvatelstvo chemickými zbraněmi. Takže když jej Američané chytli plačícího strachy zahrabaného v jámě, nezmohl se na odpor a nechal se zajmout. Nařídit vraždit bezbranné uměl, sám bojovat se bál. Tak ho – po zásluze a po právu – oběsili. Heliodor Píka však nebyl oběšen po právu. Byl zavražděn.

Justiční vražda

Zvykli jsme si chápat slovo vrah jako ekvivalent jména Jiří Kajínek. Mravní mrzák, který si nechá zaplatit za to, že ze zálohy zastřelí tři lidi. Zastřelil jen dva, protože kromě etického kretenismu je také lempl a vzal si na tu zakázku zbraň příliš malé ráže. To však není jediný prototyp vraha, který se na planetě vyskytuje, a popravdě – není to ani nejnebezpečnější z vrahů. Mnohem nebezpečnějšími vrahy byli třeba soudruh prokurátor Urválek, soudruh Klement Gottwald, soudruh Čepička a řada jiných zločinců – vrahů. Vrahů, co nechali poté, co komunisté nastolili v naší zemi diktaturu, zavraždit přes dvě stě lidí prostřednictvím svého zločineckého úředního aparátu.

To, že Heliodora Píku slouhové vražedné totality nezastřelili ze zálohy, ale dovlekli jej pod šibenici v institucionalizovaném vězení a tam oběsili, neznamená, že to nebyla vražda. Takové vraždě – vraždě, na které se podílí justiční aparát – se říká justiční vražda. Takže prosím všechny kolegy novináře, nepoužívejte ve spojitosti s jeho smrtí termín poprava. Píka se stal obětí justiční vraždy spáchané politickou stranou, která (byť s nepatrně pozměněným názvem) dodnes sedí v parlamentu, zvolena hlasy lůzy. Píku zavraždili komunisté. Tak prosím – nenazývejte tu smrt popravou. Tím totiž vlastně jeho vraždu schvalujete. Píka nebyl oběšen po právu, ale proti právu.

Zničený klenot

A když už jsme u těch hrdinů a slovíček: Jan Palach nebyl sebevrah. Jeho čin nebyla sebevražda, ale bojová akce. Naše kultura založená na ústupcích, toleranci ke zlu a zbabělosti tuhle etiku prakticky nechápe. V Japonsku by ale řekli, že byl gjókusai. To doslova znamená „zničený klenot“. Člověk, který zemřel, aby morálně zvítězil. A Palach svou smrtí morálně zvítězil nejen nad ruskými okupanty, ale i nad jejich tuzemskými kolaboranty. Není sebevrah, ale hrdina, který padl v boji proti vražednému komunismu, stejně jako Píka nebyl v tom samém boji popraven, ale zavražděn. Tak to prosím respektujte.