Ministerstvo navrhuje, aby ve školách mohli učit i nepedagogové

Ministerstvo navrhuje, aby ve školách mohli učit i nepedagogové Zdroj: Profimedia

Nepedagogové do škol! Nebojme se praktiků, návrh ministerstva je dobrý nápad

Jinak celkem neviditelný ministr školství Robert Plaga (ANO) oznámil plán, že na středních školách a na druhém stupni „základek“ budou smět začít učit i kantoři bez plnohodnotného pedagogického vzdělání. Toto opatření se včlenilo do novely zákona o pedagogických pracovnících, kterou 27. 5. 2019 schválila česká vláda.

Dodejme, že dle citované vládní novely mají dostat možnost učit absolventi jakéhokoli magisterského či inženýrského studia vysoké školy. Pozor, pedagogickou kvalifikaci by si museli doplnit do tří let.

Nejde o nic nového, kdysi to tak fungovalo. Školští odboráři a někteří převážně opoziční politici ovšem bijí na poplach. Co to má prý znamenat? To jako naše děti budou učit nějací nevzdělaní popletové „bez pajdáku“? Mluví se i o degradaci učitelské profese.

Autor této glosy vidí v předestřeném stavu naopak příležitost přitáhnout do tříd zejména středních škol kreativní praktiky, kteří chtějí učit. Proč by třeba právník, architekt, ekolog anebo ekonom, který se ve svém původním povolání cítí opotřebovaný, nemohl na dva či tři roky zavítat před školní tabuli? Občerství se tím jak vyučující-nepedagog sám, tak zejména i škola a její žáci.

Praktici do škol

Jak jsme již sdělili výše, učitel-praktik musí mít ukončené magisterské či inženýrské studium, takže opravdu nehrozí, že by naše středoškoláky učil nějaký „trouba bez maturity“, který se chce na pár měsíců či let zašít ve školství. Mám za to, že lidé s jiným vzděláním než je „pajdák“ rozhodně nejsou žádní ňoumové, naopak pomohou do škol přinést tolik potřebný svěží vítr.

Žáci mnohdy raději ocení méně tradiční výuku z dílny nepedagoga, než vyučování realizovoné znuděnou dějepisářkou či chemikářkou, která dvacet či třicet let vykládá skoro totéž jako kolovrátek. Nic zde v očích žáků a rodičů nepomáhá fakt, že „profesorka“ má v kabinetě červený diplom z pedagogické fakulty.

Samozřejmě pokud by někdo z praktiků zamýšlel zůstat ve školství dlouhodoběji, tak by si musel dodělat citované pedagogické minimum, na to novela ovšem pamatuje.

Vzhledem k nedostatku učitelů, mimochodem dle ministerstva školství může v horizontu pěti až sedmi let ve školách chybět až 11 tisíc pedagogů, se o svá místa nemusí bát ani vyhořelí kantoři. Práce ve školství prostě je a bude dost pro všechny. Ostatně i v jiných vyspělých zemích demokratického světa učí na středních školách částečně i lidé s jiným typem vzděláním než poskytují pedagogické fakulty.

Poslední zvonění

Sečteno: ve vládním návrhu, na rozdíl od školských odborářů, neshledáváme žádnou devalvaci kvality a prestiže školství, ba naopak mohla by okysličit do jisté míry zatuchlý českomoravský školský rybníček.

Problém by byl, kdyby „nekvalifikovaní“ učitelé tvořili více než polovinu kantorů, avšak to vzhledem k výši platů, myslím, pár let ještě nehrozí.