Niki Lauda na fotografii Martina Straky.

Niki Lauda na fotografii Martina Straky. Zdroj: Martin Straka

Niki Lauda po nehodě
Niki Lauda
Pyšný táta Niki Lauda krátce poté, co přežil šílenou nehodu, při které utrpěl rozsáhlé popáleniny
Kromě tří titulů mistra světa Niki Laudu proslavila také vážná nehoda v závodě na Nürburgringu v roce 1976, při níž málem uhořel.
Niki Lauda a Michael Schumacher během společného působení u Ferrari.
25
Fotogalerie

Fotograf Martin Straka: Mé vzpomínky na Nikiho Laudu

Niki... Byl prvním. Prvním mým závodnickým hrdinou. Dřevní vzpomínky na náš „vztah“ jsou z jeho začátků ve F1. Jezdil v týmu BRM a já právě přecházel ze školy mateřské do školy základní. Na plné pecky se má víra v něj rozjela v roce 1977.

Poté, co sezonu předtím zázračně přežil strašlivou havárii na Nürburgringu, se stal podruhé šampionem F1 a mým Králem závodění. V ten čas bylo se mnou mimochodem zcela jasno – motorsport mě pohltil a dodnes neopustil. „Je to louda, ne Lauda, Andretti je lepší…“, popichoval mě věčně strýc Josef z brněnských Bosonoh. Ale já se nedal, a za Nikiho vždy bojoval. Portrét vznikl při jeho návštěvě Brna. Byla radost s ním vést dlouhý rozhovor pro mého tehdejšího zaměstnavatele, Deník Sport.

Niki Lauda na fotografii Martina Straky.Niki Lauda na fotografii Martina Straky. | Martin Straka

Zejména v pasážích, kdy popisoval prožitky z původního Masarykova okruhu: „Dodnes nechápu, že jsem se svým silným BMW neskončil v některém z domků v kuchyni u hospodyňky podél trati,“ usmíval se Niki Lauda.

Jarní cena Brna, duben 2004 

První kapitola z knihy RACING’N’ROLL, Slovart 2016.