V Berlíně i dalších městech Německa vyrazili lidé protestovat proti růstu nájmů

V Berlíně i dalších městech Německa vyrazili lidé protestovat proti růstu nájmů Zdroj: Reuters

V Berlíně i dalších městech Německa vyrazili lidé protestovat proti růstu nájmů
V Berlíně i dalších městech Německa vyrazili lidé protestovat proti růstu nájmů
V Berlíně i dalších městech Německa vyrazili lidé protestovat proti růstu nájmů
V Berlíně i dalších městech Německa vyrazili lidé protestovat proti růstu nájmů
V Berlíně i dalších městech Německa vyrazili lidé protestovat proti růstu nájmů
13
Fotogalerie

Vladimír Pikora: Svět je jiný než dřív. Komunisti přicházejí ze Západu

Blíží se nám volby do Evropského parlamentu, což s sebou přineslo tradiční heslo „Patříme na Západ, ne na Východ!“ Hodně lidí na to slyší. Neznám nikoho, kdo by chtěl patřit na Východ. Jenomže svět se změnil. Dřív Východ znamenal socialismus a Západ kapitalismus. Dneska to už neplatí. I na Západě už taky vítězí komunistické manýry.

V Berlíně se tento týden protestovalo proti rostoucím nájmům a sbíraly se podpisy pro iniciativu, která žádá, aby došlo k vyvlastnění čtvrt milionu bytů. Mluvčí iniciativy Rousbeh Taheri pro média prohlásil: „Ano, je to třídní boj, ale my jsme ho nezačali!“

Co to má znamenat? Já jsem byl tak naivní, že jsem si myslel, že hlášku „třídní boj“, už nezažiju podobně jako otrokářství či feudalismus. Myslel jsem si dokonce svého času, že všichni pochopili, že socialismus byl slepou cestou. Zkoušeli to v Sovětském svazu, u nás, v Etiopii i na Kubě a všude socialismus skončil bídou. Jenže Západ nemá naši zkušenost s komunisty a opět s nimi flirtuje. Přece jen i za studené války byla velká část Berlína západní.

Šílené na tom je, že akci podporují i někteří politici berlínské koalice sociální demokracie, Levice a Zelených. O tom, že se nejedná jen o něco okrajového, svědčí i to, že podle některých průzkumů prý iniciativu podporuje až polovina obyvatel Berlína a na náměstí přišlo protestovat 20 tisíc lidí. To není málo na to, jak šílenou myšlenku hlásají.

Lidé na ulicích hlásali „Bydlení je lidské právo“ či „Nájemci nejsou žádné citróny“. Bouří se proti tomu, že rostou nájmy. Myslí, že za to může trh. Trh za to ale může asi jako silnice za silniční nehody. Ve skutečnosti za drahé nájmy mohou právě ti, kdo nedali trhu volnou roku a zpatlali hospodářskou politiku. Přitom tyhle myšlenky se už šíří jako nákaza i k nám. Někteří čeští novináři dokonce napsali, že berlínská bytová krize ukazuje na tupost neviditelné ruky trhu.

Hm, tyto komentáře spíš ukazují na tupost pisatelů a jejich elementární neznalost ekonomie. Levicoví liberálové nechápou, že právě oni a jejich socialistické politiky mohou za to, že ceny bytů rostou. (A logicky i nájmů, protože nájem je jen určité procento z ceny bytu, kterému investoři říkají výnos.)

Ptáte se, jak by to mohlo být možné, že za drahé ceny bytů mohou liberálové? Snadno: Protože oni vyslali do centrálních bank stejně tak nezodpovědné, občas dokonce ekonomií nepolíbené (!), zato však liberálně-socialistickou teorií dostatečně políbené centrální bankéře, kteří opustili konzervativní měnovou politiku. Liberálové přišli s tím, že vyzkouší něco nového. A nejenže začali vykupovat z trhů akcie a dluhopisy, ale dokonce i poslali úrokové sazby do záporných hodnot.

Evropská centrální banka má i dnes svou klíčovou úrokovou sazbu zápornou. To bychom si před lety neuměli ani představit. Záporná úroková sazba je zvrácenost nekompatibilní s kapitalismem. Říká, že když uložíte peníze do (třeba centrální) banky, banka vám vrátí méně peněz, než jste vložili.

Peníze v bance proto nikdo ukládat nechce a je ochoten investovat doslova do čehokoli. Ceny akcií letí nahoru a nahoru letí i ceny nemovitostí. Všechno to je ale jen falešný růst daný pumpováním peněz do ekonomiky. Mohou za něj centrální banky, které na popud liberálních politiků zachraňovaly ekonomiky víc, než je zdrávo. Pokud tedy někdo chce protestovat, neměl by protestovat v Berlíně, ale ve Frankfurtu, kde sídlí Evropská centrální banka.

Jen ekonomický analfabet se nyní postaví na berlínské náměstí a křičí, že chce vyvlastnit byty, aby měl levnější nájem. Co se změní, když někomu vyvlastní byt? Pokud to neudělají tak tvrdě jako u nás soudruzi koncem čtyřicátých let, tak dají majiteli bytu odpovídající náhradu. Čtvrt milionu bytů za tržní ceny – to je raketa i pro město Berlín. Bude se muset zadlužit. Jinými slovy, zadluží se všichni Berlíňané. Bit bude ten, kdo si vzal na vlastní byt hypotéku. Bude platit svou hypotéku a pak ještě byt pro někoho, kdo se o sebe neuměl nebo nechtěl postarat. Zaplatí tedy za bydlení dvakrát

Jenže pro levicové liberály je dluh něco imaginárního, něco, co se stejně nesplácí, protože se vydají další dluhopisy. Myslí si, že dluh může růst donekonečna.

Zdá se, že jsme dospěli do bodu, kdy lidem na Západě přestal vyhovovat kapitalismus. Mnohým přestala vyhovovat i demokracie. Nechtějí diskutovat. Lidi s jiným názorem chtějí ukřičet a jiný názor rovnou zakázat a dát mu nálepku nějakého společensky nevhodného -ismu.

Levicoví komentátoři pak prohlašují, že Němci jsou jako společnost prý dál než my. A co se v Německu děje dnes, to my můžeme mít za pár let. Uf, docela jsem se opotil hrůzou. Mnoho lidí stále žije ve studené válce a bojí se příchodu komunismu z Východu. Ten ale dneska přichází ze Západu. Na klíčových zpravodajských serverech se pak objevují slova, že je potřeba, aby podobná iniciativa na vyvlastnění bytů jako v Berlíně proběhla i v Praze. Kde jsou nějací politici či aktivisté, aby nás bránili před skutečnou, nejen imaginární komunistickou hrozbou?

Svět se obrátil naruby. Nechci už ani Západ, ani Východ, raději zůstanu ve střední Evropě a budu doufat, že tady lidem zkušenost s komunisty stačila.