Andrej Babiš - ilustrační snímek

Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Bohumil Pečinka: Andrej Babiš a jeho užiteční idioti

Předsedou sněmovního školského výboru zůstává Václav Klaus mladší. Rozhodlo o tom tajné hlasování členů výboru, kteří nevyšli vstříc požadavku ODS na Klausovu výměnu. Není to zase tak velké překvapení.

Krátce po sněmovních volbách začalo rozdělování výborů a komisí. Už tehdy se ukázala jedna nezvratná věc: hlavní rozhodnutí probíhala mezi ANO, SPD a KSČM, které měly dohromady 115 poslanců. Už před rokem a půl se ustavila skutečná parlamentní většina, ale vláda na tomto základě nevznikla. Proč?

Vlády Německa a Francie byly tehdy naježené při představě, že by se v českém kabinetu měla objevit strana, která má přímou linku na Marine Le Penovou nebo německou AfD. To by v jejich očích legitimizovalo vládní angažmá těchto stran i v jejich zemích.

Andrej Babiš není žádný hrdina, který by se vzpíral dobře míněným telefonátům z Paříže a Berlína. Proto dlouho kličkoval. V jednu chvíli se dokonce zdálo, že se vláda na půdorysu „115“ ustaví. Tehdy Babiše na schůzce v Lánech podpořil i Miloš Zeman a Jaroslav Faltýnek už připravoval personální složení nové vlády.

Tlak z Česka i Evropy ale nakonec vedl k tomu, že Babiš sestavil jen vládu s ČSSD za podpory KSČM. To však neznamenalo, že by reálná parlamentní většina 115 mandátů zmizela. Naopak.

Hodně o sobě dává vědět v posledních měsících v souvislosti s volbami do všech čtyř mediálních rad, případně když se hlasuje o obsazení místa zástupce ombudsmana nebo o zastoupení v Radě Ústavu pro studium totalitních režimů. Co z toho vyplývá?

Koalice „115“ stále žije a snaží se ovládnout všechny tyto orgány. Nedělá to přímo, aby nevyplašila veřejnost, ale přes lidi, jimž se dá říkat souputníci. Konstruktéři změn v mediálních radách, poslanci za ANO Kolovratník a Berkovec, nabízejí funkce určitým lidem, o nichž sice vědí, že nejsou politicky babišovci, ale určité věci provedou lépe než případní nominanti ANO.

Jsem přesvědčen, že lidé jako Ladislav Jakl nebo Vadim Petrov jsou odborně vybaveni pro práci v těchto radách a kritika levicově liberálních médií vůči jejich osobám je neopodstatněná. Problémem je ale kontext celé věci. Chtě nechtě totiž budou svou práci dělat v souladu se změnami, které v politické, ekonomické a v mediální sféře provádí Andrej Babiš. Právě v kontextu řady deformací demokracie, kterých se babišovci dopouštějí ve veřejném životě, je angažmá v mediálních a jiných radách staví do pozic užitečných idiotů.

Text vyšel také na webu E15.cz >>>