Miloš Zeman a Maroš Šefčovič na zámku v Lánech.

Miloš Zeman a Maroš Šefčovič na zámku v Lánech. Zdroj: Twitter J. Ovčáčka / Veronika Rose

Maroš Šefčovič po návštěvě u prezidenta Miloše Zemana v Lánech (24.3.2019)
Maroš Šefčovič po návštěvě u prezidenta Miloše Zemana v Lánech (24.3.2019)
Miloš Zeman přijal v Lánech Maroše Šefčoviče coby kandidáta na slovenského prezidenta (24.3.2019)
3
Fotogalerie

Řekl Zeman skutečně to, co po schůzce sdělil slovenský kandidát Šefčovič? Popíral by tím české národní zájmy

Miloš Zeman v březnu 2014 podpořil slovenského prezidentského kandidáta Roberta Fica. Ten pak jednoznačně prohrál. V září 2016 podpořil rakouského kandidáta na hlavu státu, Norberta Hofera. I ten byl poražen. V neděli Zeman přijal a podpořil Maroše Šefčoviče, dalšího uchazeče o prezidentský úřad na Slovensku. Netrefí se do třetice? To by nebylo nic zvláštního. Vážnější je, co po jejich setkání říkal Šefčovič. Je to skutečně pravda? Pak by Zeman nehovořil v českém národním zájmu.

Co přesně řekl Miloš Zeman v neděli v Lánech slovenskému prezidentskému kandidátovi Šefčovičovi, nevíme. Mluvčí Jiří Ovčáček se na svém Twitteru omezil na konstatování, že „prezident republiky ocenil odborné schopnosti a znalosti Maroše Šefčoviče a popřál mu úspěch v prezidentských volbách“. Ovšem slovenský uchazeč o post hlavy státu po jejich setkání říkal i věci, které by nebyly v českém národním zájmu, pokud by je Zeman skutečně vyslovil.

Co prý Zeman slovenskému kandidátovi sdělil? Zde jsou slova Šefčoviče: „Vyjádřil obavy o soudržnost a budoucnost spolupráce v rámci zemí Visegrádské čtyřky a řekl mi, že mě považuje za jediného garanta toho, že tato spolupráce bude fungovat. Že země Visegrádské čtyřky budou spolupracovat i v budoucnu, tak jako v minulosti, neboť to bylo velmi důležité při tématech, jako byla migrantská krize, že to bude velmi důležité v tématech, jako je evropský rozpočet, že to může být velmi důležité v tématech, jako může být situace už ke konci tohoto týdne, kdy se může spustit neřízený brexit.”

Prezident nemá předem dehonestovat možnou prezidentku

Je záhadou, proč by měl být právě Šefčovič za Slovensko „jediným garantem“ toho, aby spolupráce V4 dál fungovala. Je to naprostý nesmysl a nedává to žádnou logiku. Skutečně český prezident něco podobného řekl? Nebo si jeho slova místopředseda Evropské komise Šefčovič upravil podle toho, jak potřeboval?

Favoritkou druhého kola slovenských prezidentských voleb, které se uskuteční v sobotu 30. března, je právnička Zuzana Čaputová. Zeman před časem prohlásil, že o Čaputové „neví nic“. Pokud nic neví, tak jak ví, že Šefčovič je lepší a že bude „jediným garantem“ spolupráce ve skupině V4? Jak by slovenská právnička, pokud by byla zvolena prezidentkou, v rámci Visegradské čtyřky fungovala a pracovala, zatím nic nevíme a neví to ani prezident Zeman. Ale tuší, že jedině Šefčovič by to dělal lépe.

Pokud Zeman něco podobného řekl, poškozuje to české národní zájmy, protože předem dehonestovat možnou slovenskou prezidentku je velká diplomatická a taktická chyba. Vyjádřit někomu podporu není nic proti ničemu, ale ideální by bylo v tomto případě vyčkat, jak volby dopadnou.

Trapný Zeman

Navíc velmi trapné je to i z lidského pohledu, protože Čaputová nejrůznější Zemanovy bizarní kroky nekomentuje. Nemá vůbec žádnou potřebu se vůči němu vymezovat, pán Pražského hradu dělá opak. Český prezident se dopouští podobného přešlapu v případě Slovenska podruhé. V roce 2014 vášnivě podpořil kandidaturu Roberta Fica na prezidenta. O jeho protikandidátovi Andreji Kiskovi, který pak byl zvolen, tehdy také řekl, že o něm „nic neví“. Dnes se s ním objímá při každém setkání, přestože kdysi proti němu brojil.

Navíc Maroš Šefčovič a evropští socialisté, ke kterým patří a s nimiž připravoval i strategii ke květnovým volbám do Evropského parlamentu, šíří naprosto jiné názory než Miloš Zeman. Evropští socialisté na své loňské prosincové konferenci v portugalském Lisabonu přijali rezoluci (k jejímu přijetí tam vyzval právě Šefčovič), která je vstřícná k migraci, manželství homosexuálů a genderové rovnosti. V tom všem má ale Zeman hodně odlišný názor. Proč tedy tohoto slovenského kandidáta podpořil?

Jediným vysvětlením je, že Maroš Šefčovič si nedělní slova Miloše Zemana hodně přibarvil. Pokud ano, můžeme to hodit za hlavu, protože s největší pravděpodobností vyhraje u našich sousedů v sobotu Čaputová. Pokud by však to, jak setkání popsal Šefčovič, byla pravda, dopustil se český prezident další chyby v zahraniční politice.