Dohady týkající se církevních restitucí nemají konce.

Dohady týkající se církevních restitucí nemají konce. Zdroj: Profimedia.cz

Senát překazil krádež za bílého dne, boj o zdanění církevních restitucí ale bude ještě dlouhý

Senát v těchto dnech rázně odmítl návrh KSČM na zdanění peněžitých náhrad, které církve dostávají od státu za majetek nevydaný v restitucích. Naplnila se tak zákonitá očekávání, která mnozí do naší horní komory vkládali, a to i včetně autora této glosy. Zdanění náhrad byla a je nevídaná facka právnímu státu a je ze své prapodstaty i protiústavní.

Tak silné tvrzení si dovoluji konstatovat s ohledem na smlouvy, které stát uzavřel s církvemi v souvislosti s majetkovým vypořádáním. Ostatně jak správně nyní zaznělo v Senátu: Komunistům v principu ani tolik nejde o zdanění církví, ale o vyvolání pocitu, že si církve majetek tak nějak nezaslouží a také že toho majetku prostě dostaly moc. Jasné brnkání na strunu české a moravské závistivosti, psychologicky velice mazané.

Zvláštní počty komunistických právníků

Komunistům a jejich spojencům především z hnutí ANO, SPD a části ČSSD je jasné, že tak jako věc nyní prohráli v Senátu, ji brzy s největší pravděpodobností prohrají taktéž v Brně – u Ústavního soudu. Tedy pokud náš soud soudů bude postupovat tak, jak se v těchto věcech v právním státě rozhodovat má v souladu s předchozí praxí, odborněji napsáno v souladu se zásadou legitimního očekávání a ochranou ústavních hodnot. Člověk nemusí být rovnou ústavní soudce, aby mu bylo zcela jasné, že jedna a jedna jsou dvě, a nikoliv čtyři, jak nám tvrdí komunističtí právníci. Pokud vám někdo něco sebere a pak je vyplácena finanční náhrada, tak je to odškodnění za ukradený majetek. Z podstaty věci to není a ani nemůže být příjem. Proto to nemůže být ani legálně a spravedlivě zdaněno.

Jestliže něco takového znovu schválí naše dolní parlamentní komora, což se bohužel asi stane, a Ústavní soud by to následně potvrdil, což naštěstí nepředpokládám, a bylo by to finálně i zrealizováno, pak půjde o krádež za bílého dne. A další velkou křivdu. Mohli bychom se pak ještě podivovat tomu, že více než polovina občanů České republiky nevěří, že zde máme skutečný právní stát?

Inu, uvidíme, jak se celá věc vyvine, nicméně Senát si nyní zaslouží upřímný potlesk za to, jak zakročil při obraně práva a spravedlnosti. Konečně také jasně potvrdil svůj důvod k existenci.

Autor textu je právník.