Zdena Mašínová ml. na pohřbu svého bratra Ctirada.

Zdena Mašínová ml. na pohřbu svého bratra Ctirada. Zdroj: ČTK

Magistrát versus Mašínová: Na úctu k hrdinům prý nejsou peníze

Pražský magistrát odmítl exhumovat paní Zdenu Mašínovou starší ze společného hrobu, protože je to drahé a protože by to přineslo mnoho práce s identifikací. To vše je nad možnosti magistrátu. Je prý také etická otázka, zda je možné někoho exhumovat a jiného ve společném hrobě ponechat. Jsou to nejen výmluvy, ale i svědectví o hrubosti a cynismu dnešní doby. Vždyť dvacáté století mělo málo tak statečných žen, jako byla Zdena Mašínová. Věznili ji nacisti i komunisti, kteří ji nechali ve vězení zemřít.

Často si stěžujeme, že náš národ nemá hrdinů, ale když nějakého má, dočká se od státu leda neomalené piety jako teď paní Mašínová od pražského magistrátu. Dočkat se za těch 29 let svobody měla důstojného hrobu a pomníku, dočkala se ubohosti a výmluv.

V hromadném hrobě je mnoho lidí, nacisty a komunisty umučených. Tam, kde je to v lidských silách, měly být jejich ostatky už dávno vyzvednuty a oběti již dávno měly mít důstojný hrob. Národ, který chce stavět průplavy a železnice pro tryskové vlaky, se měl už dávno místo výmluv svým hrdinům z minulosti poklonit. Myslím, že magistrát nebyl veden zlým úmyslem. Je to horší – vůbec si neuvědomil, co činí. Hrubost už se stala natolik samozřejmou.

Komunisti volají, že už jsou jiní. Tož ať magistrátu pomohou, ať udělají mezi sebou sbírku. Je jich prý padesát tisíc, na exhumaci a hroby by jistě vybrali. A přidalo by, věřím, i Německo. Také už je jiné.