Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) se stal obětí útoku

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) se stal obětí útoku Zdroj: ČTK, Reuters

Útok na poslance AfD: Násilí je nutné odsoudit, ať se děje komukoli

Nejprve německá, poté i další evropská média publikovala fotografie zraněného německého poslance Franka Magnitze ze strany Alternativa pro Německo (AfD). Ten byl před pár dny brutálně zmlácen dřevěnou tyčí údajně třemi, prozatím neznámými útočníky. Na věci je obzvláště alarmující, že německé orgány činné v trestním řízení už mají do značné míry jasno, že zde šlo o politický motiv. Ano, odlišné politické smýšlení se stalo důvodem pro brutální napadení osoby. A to by nemělo zapadnout – bez ohledu na kontroverznost napadené osoby.

Útočníci mířili poslanci Magnitzovi přímo na hlavu s jasným úmyslem jej vážně zranit, či dokonce usmrtit. Napadený utrpěl zhmožděniny po celém svém těle a především velmi hlubokou tržnou ránu na čele.

Agresi nelze relativizovat

Podle mého názoru nelze v žádném případě atak na poslance z AfD bagatelizovat s poukazem na to, že reprezentuje v principu kontroverzní a protiimigrační stranu, jak se to, žel, děje především na sociálních sítích – a to jak německých, tak i českých. S programem německé AfD určitě nemusíme souhlasit, je to ale parlamentní strana v demokratickém právním státě, kterým Německo bezesporu poslední desítky let bylo a je.

Násilí je nutné odsoudit, ať se děje komukoli. I kdyby šlo třeba o zástupce politické strany mimoparlamentní, a to i sebevíce kontroverzní. Dnes napadají politiky opoziční, ale zítra se terčem agrese může stát kdokoliv jiný. Násilí je, bohužel, nakažlivé. Fyzicky zaútočit může příště třeba i ten, kdo aktuálně máchá rukou (či spíše klávesnicí) nad tím, že beztak šlo o jakéhosi „extremistického politika, který dostal jen to, co si zasloužil“.

Černý den pro demokracii

Je nutné důrazným hlasem zopakovat, že teror a násilí se nesmí stát součástí evropské politické kultury – a to bez kompromisu. Padni komu padni. Nezapomínejme též na to, že je Německo naší sousední spřátelenou zemí. A byli bychom opravdu neradi, pokud by se takové násilné chování mělo stát běžným i v Česku.

Den, kdy dojde nebo došlo k fyzickému napadení poslance či jiného člověka pro jeho politické názory, byl a je opravdu černý den pro demokracii. A nesmí být – ať už nedbalostně či úmyslně – bagatelizován jen proto, že se jednalo o případného politického oponenta. Dovolím si skončit poopraveným havlovským citátem – Pravda, láska a nenásilí musí zvítězit nad lží, nenávistí a násilím.