Žid v jarmulce -ilustrační foto

Žid v jarmulce -ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Lukáš Lhoťan: Antisemitismus šířící se v Evropě je součástí levicové nenávisti k úspěšným

Evropou se šíří nová vlna antisemitismu, která v západoevropských zemích vychází hlavně z muslimského prostředí, ale zdaleka nejen z nich. Antisemitismus je v některých případech maskován jako boj za lidská práva Palestinců a bojkot „zlého“ státu Izrael.  Příkladem je hnutí The Boycott, Divestment, Sanctions (BDS), z něhož by Adolf Hitler s autory norimberských rasových zákonů měli jistě radost.

BDS je hnutí, jež usiluje o prosazení bojkotu státu Izrael. Bez ohledu na složitost izraelsko-palestinských vztahů si nelze nevšimnout kauz, v nichž hnutí BDS zastrašuje akademiky, umělce, podnikatele či politiky s cílem donutit je k diskriminaci a bojkotu Židů. Ano, píši Židů s velkým Ž, protože hnutí BDS se sice skrývá za dobrou PR kampaň a hovoří veřejně pouze o bojkotu Izraele, ale jak ukazují různé kauzy z poslední doby, cílem mnoha buněk hnutí BDS je diskriminace kohokoliv, kdo hájí právo státu Izrael na existenci a obchoduje či veřejně působí na Izraelem v roce 1967 obsazených územích.

Z aktivit tohoto převážně levicového hnutí je vidět snaha donutit Židy k tomu, aby se báli říci, že jsou Židy, kteří podporují existenci státu Izrael. Jedním z cílů hnutí BDS je totiž donutit stát Izrael k přijetí arabských uprchlíků a jejich potomků a dát jim plná práva, jaká mají obyvatelé státu Izrael. Většina těchto uprchlíků ovšem utekla v roce 1948, naživu jich bude jen pár. Jde tedy o občanství jejich potomků. Vlastně jde o strategii zničení státu Izrael jinými prostředky, když se to nepodařilo ani vojenskými útoky, ani teroristickými akcemi.

Asi není bez zajímavosti, že například i německé úřady uznávají ve svých výzkumných zprávách, že hnutí BDS hlásá antisemitismus. Dokonce kvůli tomu chtějí omezit zdroje financování tohoto hnutí. Také americká organizace věnující se boji proti antisemitismu Anti-Defamation League (ADL) píše, že hnutí BDS vychází i z myšlenek antisemitismu.

Pomsta za pocit méněcennosti

Rozmáhající se antisemitismus v Evropě, který je mnohdy maskován jako kritika státu Izrael, stejně jako stále větší nenávist k bělochům a evropské historii (maskováno mnohdy jako boj proti rasismu a neonacismu), jsou jen součástí dlouhodobého vývoje levicové nenávisti vůči těm „úspěšným“. Churchill údajně prohlásil: „Komunismus je vzpoura méněcenných.“ Dnešní odpůrci státu Izrael stejně tak jako odpůrci tradiční evropské židovsko-křesťanské civilizace se chovají, jako by se cítili být méněcennými a chtěli se Židům a bělochům za tento svůj pocit méněcennosti pomstít.

Obhájci masové migrace z muslimských zemí a propagátoři konceptu multikulturalismu popřít už těžko mohou popírat přímou úměru mezi nárůstem muslimských komunit v Evropě a sílícím antisemitismem a nenávistí vůči Izraelcům. Nedávno i Česká televize v pořadu Horizont ČT24 zveřejnila úryvek z projevu rakouského kancléře Sebastiana Kurze, v němž řekl: „Silný příliv migrantů z muslimských zemí může působit problémy, jako je odlišné chápání Izraele a antisemitských myšlenek.“

ČT v reportáži také tvrdí, že existuje snaha o prosazení deklarace odmítající vzestup antisemitismu v Evropské unii, ale nejmenovaných pět evropských zemí tuto iniciativu a deklaraci odmítá. A odborník na extremismus z Masarykovy univerzity v Brně Miroslav Mareš přiznává, že radikální vzestup antisemitismu v posledních letech souvisí s migrační vlnou v roce 2016.

Když vidím vzrůstající nenávist k Židům, jsem stále více přesvědčen, že padne-li stát Izrael, tak to podpoří ambice islamistických aktivistů v Evropě.