Loď Iuventa nevládní organizace Jugend Rettet - ilustrační snímek

Loď Iuventa nevládní organizace Jugend Rettet - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Lže nám stát o migraci? Diplomaté nejdříve navrhli pakt OSN přijmout, pak otočili a vláda jej odmítne

Česká vláda má na své příští schůzi 14. listopadu odmítnout dohodu OSN o migraci, protože v ní nebyly akceptovány naše připomínky a výhrady, má obavy z narušení národní suverenity a nelíbí se jí ani nejasné rozlišování mezi legálními a nelegálními migranty. To jsou legitimní výhrady, i když samotný „Globální kompakt pro bezpečnou, řízenou a legální migraci“, jak se dohoda jmenuje, nemá žádnou právní závaznost a není vymahatelný. Podivuhodná je ale u toho otočka české diplomacie. Ta ještě v září doporučila dohodu přijmout a tvrdila, že „plně odpovídá tomu, co ČR prosazovala“. Zdá se, že ve vládě Andreje Babiše levá ruka neví, co dělá pravá.

Protože odmítání nelegální migrace je jedním z hlavních témat politiky Andreje Babiše, ten podle všeho dupnul na ministerstvo zahraničí, které dokázalo v průběhu několika týdnů zcela změnit své názory. „V minulosti k tomu měla ČR připomínky a výhrady, které nebyly akceptovány,“ prohlásil tento týden Andrej Babiš. Ovšem 19. září vydalo ministerstvo zahraničních věcí (tehdy ho ještě vedl Jan Hamáček) oficiální tiskovou zprávu, která se jmenuje „Uprchlický a migrační kompakt Česko k ničemu nenutí, naopak pomáhá řešit migraci“.

Takže teď vláda tvrdí, že migraci to nepomáhá řešit, předtím naši diplomaté říkali, že ano. Navíc v zářijové zprávě Hamáček vyvracel kritiku ohledně možného omezení suverenity v otázce migrační politiky a říkal, že „dokument výslovně potvrzuje svrchované právo států určovat vlastní migrační politiku a řídit migraci na svém území“. Teď ale kabinet argumentuje slovy, že má obavy z narušení suverenity.

Co tedy vlastně naši politici, diplomaté a úředníci chtějí? Vydávají zcela protichůdná stanoviska a matou veřejnost.

Pozoruhodné je, že současný šéf diplomacie Tomáš Petříček teď říká, že „Česko by mělo od paktu ustoupit“. V těchto intencích také předloží vládě 14. listopadu informaci, která nese číslo jednací 952/18. Ale Petříček byl v září, kdy ministerstvo zahraničí vydalo zprávu s doporučením dohodu přijmout, náměstkem ministra. To by znamenalo, že i on rychle otočil, když se názor na migraci střetl se silnějším hráčem, konkrétně premiérem Babišem.

Otázkou také je, jak bude hlasovat dnešní ministr vnitra Jan Hamáček, když předtím pakt obhajoval. U toho je také vidět, jak vláčná a slabá je současná ČSSD (Hamáček i Petříček jsou jejími členy) a v někdejších doporučeních dohodu přijmout se možná odrážejí i názory dalšího sociálního demokrata Miroslava Pocheho, který do práce naší diplomacie tak nesmyslně fušuje.

Dohoda OSN, kterou Česko odmítne, má být reakcí na to, že ve světě je dnes kolem 260 milionů uprchlíků a tento počet se zvyšuje. Ze zemí Afriky a Asie by chtěly do Evropy odejít další miliony lidí. Velký tlak migrantů je vyvíjen i na USA. Amerika proto už předtím jako první pakt odmítla, následně se k ní připojila Austrálie, Rakousko, Maďarsko a teď i Česko. Odstoupení plánují Itálie, Japonsko a podle všeho také Polsko. Velké výhrady mají Dánsko, Slovinsko a Chorvatsko. Dohoda má být oficiálně přijata na schůzce v marockém městě Marrákeš 10. a 11. prosince.