Petr Piťha

Petr Piťha Zdroj: ČTK/Peřina Luděk

Svoboda slova v ohrožení: To už ani kněz nesmí svobodně veřejně hovořit?

Někdy si říkám, zda žijeme ještě ve svobodné zemi. Ve státě, kde platí ústavou garantované právo na svobodu slova. Tedy na svobodu projevu i po projevu, jak se trefně říkalo v osmdesátých letech minulého století. Kdy sice formálně svoboda slova existovala, ale reálně jste museli spíše držet ústa – mnohokrát tehdejším režimem vězněný Ivan Martin Jirous řečený Magor by asi řekl „držet hubu“.

Naprosto mne šokovalo, že na známého katolického kněze Petra Piťhu podala za jeho výroky o Istanbulské úmluvě trestní oznámení (sic!) jakási Česká ženská lobby (ČŽL).

Piťha předmětnou úmluvu zkritizoval ve svém svatováclavském kázání a důrazně se postavil proti jejímu přijetí. Dle něj by v ČR vedla de facto k přijetí "dokonale zvrácených zákonů" proti tradiční rodině. Kněz dokumentu vytkl i řadu dalších věcí.

A pozor! Uvedená ČŽL na konzervativního duchovního podala trestní oznámení kvůli šíření poplašné zprávy.

Jako liberálně smýšlející právník sice s mnohým, co exministr a dnešní kněz řekl a říká nesouhlasím, avšak nikdy bych na něj nepodal trestní oznámení. To je prostě v demokratickém státě faul!

Trestní oznámení je krajní prostředek

Proč členky (udatnější publicista á la JXD by možná napsal i ježibaby, ale nerad bych také slíznul „téóčko“) a sympatizanti ČŹL a další oponenti nešli cestou demokratické polemiky? Proč hned atomovka v podobě trestního oznámení? Již studenti prvních ročníků právnických fakult ví, že trestní právo je tzv. ultima ratio, které má nastupovat až jako krajní (poslední) prostředek. Vím, že dnes se institut trestního oznámení velice často nadužívá, ale to není pro členky ČŽJ přece žádná omluva.

Ryze pragmatický aspekt – jak mají policisté a státní zástupci s citovaným trestním oznámením vlastně naložit? Mají si objednat znalecké posudky od politologů, religionistů a bůhvíkoho, aby posoudili a vyhodnotili knězovo vyjádření? Kdo to vše zaplatí? Jak říká můj takřka osmdesátiletý soused – právník na zasloužené penzi: “To nemá naše policie nic jiného na práci, než vyšetřovat takové věci? À propos snaše ukradli před půl rokem auto a pachatele ještě nenašli,” dodal zkušený soused.

Velkorysost

Ostře nesouhlasím, aby se do politického boje - co jiného je zápolení o (ne)přijetí nějaké smlouvy - tahalo trestní právo. To je prostě chucpe!

Na druhou stranu zdvořile apeluji na zastánce názorů pana Piťhy, aby neopláceli „feministkám“ stejnou mincí a nepodávali na ně trestní oznámení za jejich všelijaké podivné a sporné výroky.

Jak stojí i v knize knih – nečiň jinému, co nechceš, aby jiní činili Tobě.

Buďme k sobě velkorysejší, dámy a pánové.

Autor je právník.