Serena Williamsová se hádá se sudím Ramosem ve finále US Open

Serena Williamsová se hádá se sudím Ramosem ve finále US Open Zdroj: Reuters/Danielle Parhizkaran-USA TODAY SPORTS

Genderové šílenství: Williamsová nadávala rozhodčímu a obvinila ho ze sexismu. Je to boj za práva žen, tvrdí

Američanka Serena Williamsová je zcela jistě skvělá tenistka, ale nehoráznosti, které předvedla v sobotu ve finále turnaje US Open i po něm, opět ukázaly, že svět se pohybuje v některých směrech po podivné a nebezpečné trajektorii. Své neurvalé chování na kurtu totiž Williamsová prezentuje jako „boj za práva žen“ a obvinila dodatečně rozhodčího, kvůli kterému vyváděla, ze „sexismu“. Jenže je to jedna lež za druhou.

Serena Williamsová, nejvíce vydělávající sportovkyně světa, prohrála ve finále US Open s Japonkou Naomi Ósakovou zcela jednoznačně. A zjevně porážku neunesla. Řádila na kurtu jako pominutá. Co se stalo?

V první sadě obdržela Williamsová varování od rozhodčího Carlose Ramose, že přijímá nepovolené rady od trenéra z hlediště. Ona to popřela, ale její trenér Patrick Mouratoglou po zápase přiznal, že se s ní skutečně snažil komunikovat. Takže první správný verdikt sudího.

 

V polovině druhého setu se opět hádala s rozhodčím a pak vzteky hodila raketu o zem a tím ji zničila. Rozhodčí tenistce za druhý přestupek proti pravidlům udělil trestný fiftýn. Přesně tak, jak se to má dělat. Williamsová rozzuřená přiběhla a tvrdila, že jí Ramos naopak dluží omluvu, protože předtím nepodváděla s trenérem.

Pak ještě rozhodčího označila za „zloděje“. Ten to vyhodnotil (a opět zcela správně) jako třetí porušení pravidel a jeden game přiřkl japonské soupeřce.

Sport vyvolává v aktérech emoce a je to někdy obrovský adrenalin. Jenže Williamsová pokračovala v napadání rozhodčího i po zápase. Bohužel někteří američtí novináři jí za to dokonce zatleskali.

Na tiskové konferenci obvinila rozhodčího Ramose ze sexismu. Prý nikdy nevzal game muži, i kdyby mu ten řekl, že je zloděj. Zatímco na chudinku ženu (Williamsovou) si dovolil. Pak přišel vrchol jejího genderového šílení: „Já jsem tady, abych bojovala za práva a rovnost žen.“ Čím bojovala Williamsová za práva žen? Že nadávala rozhodčímu a obvinila ho ze sexismu, přestože rozhodl správně?

Místo aby se Williamsová za své skandální chování na kurtu i mimo něj omluvila, dál přilévala olej do ohně, který sama zapálila. Vysvětlovat falešné obviňování rozhodčího a jeho napadání tím, že tenistka bránila práva žen, je ubohé a směšné. Co nám předvede Serena příště? Bude ostřelovat míčky rozhodčího, pokud se bude k „paní Nedotknutelné“ chovat tak, jak má? Nebo vyhlásí tenisovou obdobu hnutí #MeToo, kterou bude jako inkvizitorka uplatňovat rovnou při zápasech? Bohužel mám obavu, že všechno je možné.