Sametovou revoluci jsme s novou vládou Andreje Babiše definitivně prohráli.

Sametovou revoluci jsme s novou vládou Andreje Babiše definitivně prohráli. Zdroj: Jan Šibík

Nová vláda: Listopadovou revoluci jsme definitivně prohráli

Nově jmenovaná vláda Andreje Babiše znamená totální prohru ideí listopadového převratu. Byl jsem stávkující student, pak jsem si nějakou dobu myslel, že jsme tu revoluci vyhráli, a pak se z televize dozvěděl, že Miloš Zeman jmenoval novou vládu Andreje Babiše postavenou na toleranci komunistů.

Studentská revoluce v listopadu 1989 neměla vůdce ani organizátory. Šli jsme do toho každý za sebe, a dohromady nás bylo strašně moc. Tak moc, že se to naše maličké, směšné a dětinské zarevoltování stalo spouštěčem celospolečenské změny. Sama naše vzpoura byla samozřejmě směšná - režim ji mohl kdykoliv za hodinu ukončit pár stovkami dávek ze samopalů komunistických ozbrojenců, kteří dnes sedí v Parlamentu. Ale lidi byli tak naštvaní, že šli za námi, a najednou povstal celý národ a komunismus byl pryč. A my si oddychli, že ta hrůza skončila, a rozhodli se, že už to nikdy nepřipustíme.

Slinty starých revolucionářů

Projekt, který nazývám výše uvedeným hanlivým názvem, je mimořádně užitečný, důležitý a vědecky zásadně přínosný jak pro historiky, tak pro politology. K třicátému výročí převratu se chystá velký multimediální projekt, který má zmapovat vzpomínky aktivních účastníků studentské stávky a zachytit je, než budou mít všichni revolucionáři Alzheimera. I já jsem se coby pamětník účastnil, a kecal jsem strašný kydy. Že si sice nic nepamatuju, ale že jsme vyhráli. Na dvanáct let. Vyhráli jsme svobodu 20. století, a na dvanáct let zajistili naší zemi tak luxusní, demokratické a tolerantní poměry, jaké snad nikdy předtím nezažila. Ale pak 11. září 2001 přišel nový letopočet, a epocha, pro kterou jsme dělali revoluci, skončila. Nastala epocha nová, kde jsou hlavními hráči sucho v Sahelu a na Blízkém Východě, Usama, Internet a neomarxismus. Epocha, jejíž zákonitosti se teprve formují, a o které víme jen dvě věci: Že bude brutální, a brutálně nesvobodná. Takže nám nejen revoluci, ale celou naši bezpečnou Evropu ukradli globálně působící hráči, ale že my studenti jsme alespoň na ten konec starého tisíciletí pár let svobody vybojovali a užili.

Vystřízlivění u zpráv

Uplynulo pár dní, a já při sledování zpravodajství ČT najednou pochopil, že jsme tu revoluci nevyhráli. Tedy: nejdřív na chvíli jo, pak nám půlku našeho světa a svobody ukradl Usama jaksi globálně, a nakonec nám Zeman s Babišem ukradli studentskou revoluci ještě na národní úrovni. On nejenže se změnil svět k nepoznání, což jsme za revoluce nečekali. Ona je tu už zase vláda komunistů, proti kterým jsme tehdy povstali s tím, že komunismus už nikdy nepřipustíme. A oni tu jsou - po devětadvaceti letech od naší revoluce - zase. A stojí na nich vláda. Vláda je výsledkem jednání stran, který poslal do Parlamentu český národ, a jmenoval ji prezident volený národem přímou volbou. Ideologie, která na čtyřicet let zničila v této zemi demokracii, čisté zlo celosvětově zodpovědné za 100 000 000 zavražděných lidí, byla v České republice demokraticky zvolena a na její toleranci stojí vláda. Revoluci v listopadu 89 jsme prohráli.

Ještě zbývá emigrace...

Myslím, že z toho už nevede žádná cesta. Můžeme jen doufat, že se zase nezačne zavírat za pravdu jako za socialismu. Kdybych měl děti, tak trvám na tom, aby se od čtyř let učili anglicky. V Americe snad demokracie ještě nějakou dobu vydrží, u nás právě končí. Nám starým nezbude nic jiného, než dělali Češi za normalizace: Vnitřní emigrace. Tak jsem z toho vyvodil závěry pro svůj osobní život, nakoupil několik desítek různých druhů šneků a slimáků, a začal metodologicky naprosto čistými etologickými postupy sledovat jejich defekační chování.