Video placeholde

Jaromír Bosák: Ruský deník komentátora ČT aneb Pozor na ženy s drdolem a knírem!

Vždy – už od útlého mládí - jsem měl jasnou představu, jak má vypadat správná předsedkyně uliční organizace komunistické strany. A teď jsem ji potkal. Seděla za přepážkou letecké společnosti, takže jsme se jí vyhnout nemohli. Široká jako vysoká, knírek bychom jí mohli s Luďkem Zelenkou, který se mnou komentuje zápasy mistrovství světa, závidět, vlasy znásilněné do drdolu, výraz nekonečného hnusu z toho, že ji někdo otravuje a žádá po ní výkon.

Ano, dopustil jsem se zásadní chyby. Zdvořile jsem se otázal, či by její blahorodí nemohlo mrknout do počítače a zjistit, není-li volné místo u nouzového východu, kde je víc místa na nohy. Na pohled, který na mě vrhla, by měl být vydáván zbrojní pas bez čekání. Koho by tedy překvapilo, že cestu z Nižného Novgorodu do Moskvy jsem absolvoval uprostřed normální řady, zatímco po mé pravici seděl nejtlustší člověk, jakého jsem zatím v Rusku potkal?

Už usazení na sedadlo mu dělalo problém a hrozilo fyzickým zničením čehokoli v okruhu tří metrů. Když už se ponořil mezi opěradla, začal okamžitě přetékat do mého životního prostoru. A nešlo o žádné lehké vlnky. Nemůžu si pomoct, takto hřmotní lidé by si měli kupovat dvě letenky. To, že chtějí někam letět, může být těžko kompenzováno totálním nepohodlím někoho jiného.

Jo, jo, už slyším, co když za obezitu může nemoc nebo geny… Vzhledem k tomu, že můj nevítaný soused za padesát minut letu zkonzumoval dvě čokolády ritter sport (jo, ty německý, čtvercový), balíček chipsů a hostinu zapil kalíškem koly, těžko bude obětí nemoci. Tu babu u přepážky bych přerazil. Nebo posadil na koště a vypustil k Marsu. Zaplať pánbůh za poměrně krátkou dobu letu.

Ovšem druhý díl pomsty téhle ježibaby pokračoval po přestupu v Moskvě na letadlo do Soči. I na něj mi totiž vystavila palubní vstupenku. Tentokrát do poslední řady, sedadlo do uličky. Jinými slovy se ze mě stal vlastně hajzldědek trůnící na sedadle bez možnosti sklopení. Po celé dvě hodiny plavby vzduchem jste v takovém případě otloukánkem. Každý, kdo se vydá na záchod, do vás drcne. A jistou rozmrzelost nekompenzuje ani fronta rychle se před toaletou tvořící. Inu, dvě dvounulky na plný boeing 737, to není zrovna moc. A tak buď oči zavřete, nebo můžete dlouhé minuty studovat břišní či pánevní oblasti spoluletících ze vzdálenosti několika centimetrů.

Stejně tak můžete odhadovat podle délky pobytu toho či onoho jedince uvnitř, jestli už se dostavily problémy s prostatou, nebo jde o virózu, nebo jen potřebu důkladně se upravit před zrcadlem. Tato společenská hra pro jednoho hráče je ovšem poměrně nudná. A nepomáhá ani četba či poslech jakékoli hudby ve sluchátkách, protože fyzický kontakt s dalšími a dalšími lidmi toužícími po úlevě značně narušuje i tyto činnosti. Jak jsem byl šťastný, když jsme přistáli v Soči, kde jsem měl komentovat zápas Švédů s Němci.

Z připravované knihy Ruský deník Jaromíra Bosáka, která vyjde po skončení šampionátu.