Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Vladimír Pikora: Podle oficiálních dat kouření prospívá zdraví

Minulý týden jsem byl v Letňanech na koncertu Ozzyho Osbourna. Byl to úžasný koncert, ale dost mi ho kazili dva lidé před mnou. Pálili jednu cigaretu za druhou a vítr jak na potvoru foukal na mě. Když už dávali asi dvacátou, měl jsem sto chutí jim něco říct, ale pak jsem si říkal, že to svým způsobem tvrdou hudbu jaksi dokresluje a že mi to nevadí zas tolik, abych je musel omezovat. Vždyť sám Ozzy se kdysi málem ufetoval.

Oni to však asi viděli jinak. Pro ně spočívá svoboda v tom, že klidně omezují a obtěžují kouřem kohokoli. Právě kvůli takovým bezohledným lidem vzniká nová regulace a nové zákazy. Já ale zákazy nechci. Chci svobodu i za cenu určitého nepohodlí, které spočívá třeba v tom, že jakmile mě kouř začne obtěžovat už tolik, že to překoná i míru mé lenosti, zvednu se a půjdu dotyčného požádat, aby cigaretu uhasil nebo se posunul o kus dál. Zákazů už je tolik, že ani nevím, co ještě smím. Můj názor je, že když budou mít lidé rozum, zákazy vůbec nejsou potřebné a vše se vyřeší. Problém je, že lidé obvykle rozum nemají.

Ukazuje se to bohužel i v médiích a mezi politiky. Pozoruji v poslední době zprávy o tom, že prý poklesl podíl kuřáků ve společnosti o 3,5 % a prý za to může protikuřácký zákon. Bojím se, že tady jen někdo špatně interpretuje statistiku. Vlastně si tím jsem jist.

To je po krátkém uplatňování protikuřáckého zákona podobná blbost jako tvrdit, že nejnebezpečnější místo na světě je postel. Má to přitom logiku. Vážně! V posteli přece umře nejvíc lidí na světě. Tento příklad je ovšem tak absurdní, že jeho chybný výklad pochopí každý. U oficiálních studií to tak není.

Zdravotníci jdou dál. Tvrdí, že lidí hospitalizovaných s nemocemi souvisejícími s tabákovým kouřem meziročně ubylo o více než devět tisíc. To zní skvěle. Zapadá to i do obecného poznání, že kouření škodí zdraví. Jen idiot by to popíral. A prý za to opět může protikuřácký zákon.

Problémem je, že jiné statistiky tu první vyvracejí. Meziročně totiž vzrostlo inkaso spotřební daně na tabákové výrobky. A to hned čtyřikrát rychleji, než rostla sazba daně. Spotřebu můžeme popsat i prodanými kolky. Těch se prodalo meziročně více u cigaret i doutníků. A nárůst nebyl malý. Nebo je 25 miliónů krabiček málo? Jak to je možné, když ubylo kuřáků a protikuřácký zákon je příčinou toho, že bylo hospitalizováno o devět tisíc lidí méně?

Data jasně říkají, že spotřeba cigaret s protikuřáckým zákonem neklesla! To tvrdí jen fake news. Jestliže ale neklesla spotřeba cigaret a ubylo nemocných, tak jediné logické vysvětlení je, že cigarety jsou zdravější, než bývaly. To však zní jako blbost, že ano? Logičtějším vysvětlením je, že nemocných ubylo z nějakých jiných důvodů a jen idiot to spojil s protikuřáckým zákonem.

Někteří lékaři brojící proti cigaretám mají jasno. Prý za to může jiná forma spotřeby cigaret. To už je i v rámci fake news velký úlet. Podle lékařů si asi kuřák koupí cigaretu, zlomí ji a vítězně zahodí. Obávám se, že to zní logicky jen některým lékařům. Ekonomovi to zní jako naprostá dezinterpretace a už se bojí, že by ho tací lékaři měli léčit.

Analytik vidí problém v tom, že lékaři studii statisticky nezvládli. Oslovili jen málo lidí. Studie je i vnitřně nekonzistentní, když tvrdí, že kuřák vykouří v průměru téměř stejné množství cigaret jako před rokem. Pak není jasné, kde se ten pokles kuřáků bere.

Někteří to vysvětlují psychologicky. Lidé, kteří se vnitřně odhodlávají ke skončení s cigaretami, prý v úplném závěru kouří své životní maximum a jedou jak fabriky, aby si ty poslední dny kouření užili. Jako makroekonom se bojím, že to trh s cigaretami jako celek neovlivní, ačkoli tvrzení samo o sobě může platit.

Celá propaganda kolem protikuřáckého zákona jen zapadá do mého vidění světa. Zákazy jsou k ničemu. Stav věcí nezlepšují. Spotřeba se jen přesouvá z hospod jinam, kde není pod kontrolou.

Data prokázala jediné: Že zákaz kouření nevede k nižší spotřebě cigaret.

Naopak data nepotvrzují oficiální propagandu a fake news z nejvyšších pater politiky. Novináři šířící fake news o protikuřáckém zákoně jen potvrdili, že statistika je jak podprsenka. Ukáže jen to, co má. Proto ji manipulátoři rádi používají. Problémem je, když ji neumějí, protože pak se sami usvědčí ze lži.

Makroekonom vidí věc jinak než lékaři. Problém je v tom, že společnost volá po ministerstvu pravdy a přestává myslet. Selský rozum napovídá, že na vyhodnocení zákona je po roce moc brzo. Zákazy a utahování šroubů ekonomice nepomáhají.

Totéž vidí i jinde u věcí, jež nejsou prospěšné podobně jako cigarety. Lidé volají po trestech za lichvu a po zákazu reklam na úvěry. Lepší než zákaz reklamy na úvěry je lidi vzdělat. Když mohou být na krabičce vyfocené plíce, tak by před reklamou na úvěr mohl být slogan, že úvěr může vést k předlužení a k exekuci. Tím by bylo regulátorům učiněno zadost a zbytek by byl o naší svobodě bez zákazů.

Podle mě to je stejné jako s cigaretami. Budu dětem vysvětlovat, že cigarety jsou nezdravé. Zároveň jim ale řeknu, ať si to klidně v dospělosti někdy zkusí, chtějí-li, a pochopí, že to není žádná výhra. Zákazy vedou jen k tomu, že to jako tvrďáci zkoušejí v partě bez kontroly. S úvěry to je stejné. Zákaz povede jen k něčemu, jako vidíme u nelegálních drog. Prostě tu budou, ale nabalí se na ně další kriminalita.

Že boj s fake news a pochybnými servery jsme už prohráli, tvrdí jen věční zakazovači a omezovači svobod. Spíše s těmi jsme už boj prohráli. Kvůli nim přibývá zákazů jako hub po dešti. Cestou není zákaz, ale přístup k informacím a vzdělání.