Haló? Táta užívá nelegální software, přijeďte si pro něj! (ilustrační foto)

Haló? Táta užívá nelegální software, přijeďte si pro něj! (ilustrační foto)

Udej šéfa, udej tátu, udej mámu!

BSA - Software Alliance - má program pro zvýšení ochoty lidí udávat. Za udání neoprávněného užití software nabízí BSA udavačům podíl na náhradě, kterou na udaném člověku vysoudí. Velmi podobně postupovalo například Gestapo po atentátu na Heydricha.

 Existují zločiny, u kterých je udání pachatele naprostou samozřejmostí a mravní povinnost. Pokud oknem zahlédnete souseda, jak souloží svoji šestiletou dceru, je přivolání policie kategorickým imperativem. Udat ale vlastního šéfa, firmu, pro kterou pracuji, za nelegální užívání softwaru, je z mravního hlediska více než pochybné. Pokud pro někoho pracuji, měl bych k němu mít elementární loajalitu. A když se mi něco nelíbí - třeba že má nelegálně nainstalovaný software - tak to řeším s ním, anebo z firmy odejdu. Udávat vlastního zaměstnavatele se blíží k mravnímu kretenismu. Přesto to BSA vidí jinak.

Program odměn za nahlášení softwarového pirátství

Na jejím webu, kde vyzývají k udávání, najdeme lákadla pro udavače. „Za podmínek stanovených níže budete oprávněn/a získat 10 % z peněžní částky náhrady škody zaplacené tím, kdo porušil autorská práva (dále jen „Povinný“), na jehož porušování autorských práv jste nás upozornil/a, (do této částky se nezapočítávají žádné náklady na právní zastoupení ni jiné náklady uhrazené Povinným). Maximální výše odměny činí 250.000 Kč (dvě stě padesát tisíc korun českých).“ Tato výzva naprosto demoralizuje společnost, a mění klima mezi lidmi na klima nedůvěry, podezíravosti a bonzáctví. I když třeba tato iniciativa pomůže výrobcům softwaru odhalit nějaké nelegální uživatele, spoušť, který udavačská kampaň zanechá v lidských duších, přinese takovou paseku v mezilidských vztazích, že to zcela jednoznačně převáží případný prospěch pro výrobce software.


Podle vzoru Gestapa

Je v této souvislosti třeba připomenout, že iniciativa BSA není v českých krajích prvním pokusem, jak zvýšit motivaci udavačů. Udavačům platilo například Gestapo za německé okupace, za hitlerismu. Po atentátu na Heydricha byly vypsány pro práskače tučné odměny. A když se skutečně udavač přihlásil - zrádce Čurda, který udal Gestapu české parašutisty - tak dostal pět milionů. Dokonce ještě více, než nabízí BSA. Jde tedy konstatovat, že BSA kráčí v nejlepších tradicích Gestapa. Ale nejen nejen nacistické ideologie, následuje i komunisty. Každý, kdo chodil do školy za bolševismu, jistě pamatuje Pavlíka Morozova. Mladého chlapce oddaného věci komunismu natolik, že udal vlastního otce - kulaka. Sousedé Pavlíka Morozova za to udání po zásluze ubili k smrti, a tak se tento udavač stal hrdinou komunistického režimu. A BSA by se od něj měla poučit.


Udej svoje rodiče!

Proto očekávám, že pátrání po nelegálním software BSA brzy zintenzivní, a začne pátrat po pirátských programech i v soukromých počítačích. A tady vzniká skulina, kterou by se tradice Pavlíka Morozova mohla přiřadit k tradici Gestapa, kterou nyní BSA dodržuje. Takže se těším, až BSA začne na webu nabízet dětem, kteří udají za užívání nelegálního software své rodiče, lízátka a žvýkačky. Když už má parta hlídačů legálního software demoralizovat společnost, tak pořádně. Když se držet tradic Gestapa, proč ne i tradic KGB. Díky softwarovým udavačům jistě brzy vybudujeme slunný zítřek bez pirátů.

P.S.: Autor neužívá a nikdy neužíval nelegální software