Miloš Zeman a Vladimir Putin

Miloš Zeman a Vladimir Putin Zdroj: ČTK

Jak pracuje prezident. Zeman – USA: Špatně. Zeman – Rusko: Špatně. Zeman – Čína: Špatně

Prezident Miloš Zeman si velmi zakládá na tom, jak pracuje na takzvané ekonomické diplomacii a jak tím pomáhá České republice. Ovšem politické výsledky jsou především v případě rozhodujících velmocí světa (Spojené státy, Čína a Rusko) spíše nelichotivé. Bohužel to samé platí i v případě jeho cest do některých zemí Evropské unie.

Poslední příklad napětí a neochoty některých zemí spolupracovat s Milošem Zemanem vidíme v těchto dnech na tom, že prezident se nesejde s Paulem Ryanem, předsedou Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu, který je na návštěvě Česka.

Ryan je třetím nejvýše postaveným politikem USA. Je sice u nás na soukromé návštěvě, ale Zeman se s ním měl sejít. Možná by to otevřelo české hlavě státu cestu do Bílého domu, kde náš prezident nebyl už od března roku 2005. Tehdy se Václav Klaus sešel s George W. Bushem. Jenže Američané o Zemana zájem nejeví.

Přestože Zeman několikrát podpořil Donalda Trumpa, ten se tváří, že Česká republika v podstatě neexistuje. Přitom se za více než rok, co je ve funkci, sešel v Bílém domě s desítkami prezidentů a premiérů, kromě jiných i s představiteli mnoha států Evropské unie. Z diplomatických zdrojů prosakuje, že Zemanova příliš vstřícná politika vůči Rusku a Číně mu současně brání v lepších kontaktech s Američany. Což je v případě našeho největšího spojence v NATO fatálním selháním.

Do Česka nespěchá ani ruský prezident Putin

Miloš Zeman se už také několikrát sešel s prezidentem Vladimirem Putinem v Rusku. Ten k nám naopak moc nespěchá. Přitom jde o další lapsus, protože diplomacie má fungovat na základě reciprocity. Český prezident sice Putina na návštěvu pozval, ale pro část české veřejnosti je to osoba, která nebude vůbec vítaná. Posledním ruským prezidentem, který byl na návštěvě Česka, byl v roce 2011 Dmitrij Medveděv. Jenže to už je také sedm let. A to je hodně dlouhá doba.  

Navíc ruské pohrávání si s Českem, jak to vidíme na obvinění Moskvy, že jedovatý plyn, kterým byl otráven agent Skripala a jeho dcera ve Velké Británii, mohl pocházet z Česka, jsou další ostudou, na kterou Zeman nereaguje nijak silně.

Problémy jsou i se Zemanovou politikou k Číně. Prezident se měl zbavit svého poradce Jie Ťien-minga, který vedl společnost CEFC. Jie je v Číně vyšetřován pro porušení zákona a byl z CEFC odstraněn. Jenže Zeman s jeho vypoklonkováním ze své blízkosti váhá. Na co čeká, není vůbec jasné. Nejde o to, že bychom neměli s nejlidnatější zemí světa obchodovat a rozhojnit vzájemné investice, ale Jie Ťien-minga nemá být za stávajících okolností poradcem české hlavy státu. Je to špatně.

Zeman jezdí do zemí EU málo

Náš prezident také moc nejezdí do některých západních zemí Evropské unie. Cesty do okolních zemí nestačí. Za více než pět let ve funkci nebyl například ve Skandinávii, ale ani v některých dalších státech EU. I to je chybná taktika a strategie.

Pokud už hovoří o ekonomické diplomacii, tak 82 procent všech našich obchodů se odehrává se zeměmi Evropské unie. Export do Ruska naproti tomu tvořil loni pouze 1,8 procenta českého vývozu. Čísla hovoří jasně, Zemanova aktivita by se měla daleko více upřít jiným směrem.

Miloš Zeman si v zahraniční politice hraje pouze svoji hru a na zájmy České republiky nedbá. Bohužel, našim národním zájmům to evidentně neprospívá. A neprospívá to dokonce ani samotnému prezidentovi.