Tomáš "Ortel" Hnídek a Pavel Novotný

Tomáš "Ortel" Hnídek a Pavel Novotný Zdroj: Archív

Soud novináře Novotného s fanoušky Ortelu: Co na to sociálka?

Ne, nemyslím, že by měl Novotný putovat do Klokánku jako týrané dítě. Sociálka by se totiž neměla zabývat jeho osobou, tou už se zabývá soud. Novotného žalují rodiče dítěte, s nímž si zpívali píseň Mešita od Tomáše „Ortela“ Hnídka. Sociálka by se měla zabývat výchovnými postupy oněch žalujících rodičů, které lze považovat minimálně za kontroverzní.

Pavel Novotný je hrdý na to, že je chápán jako známý sprosťák a hulvát, jenž si nebere servítky a říká všechno na plnou hubu a na jasňačku. Hodně mi připomíná mě samotného zamlada. I používá jakožto přímočarý sprosťák přímočaré sprosťárny. Takže na Facebook napsal, co si myslí o jedné rodině fanoušků Ortelu. Kauzu sledují bulvární média a možná znáte podrobnosti. Pokud tomu tak skutečně je, přeskočte následující odstavce.

Ale pro ty, kteří nevědí, o co šlo: Na YouTube zveřejnila uživatelka paní Monika Benešová, partnerka pana Karla Vyskočila, rodinné video. Jedou s partnerem a jeho devítiletým synem autem a všichni společně si zpívají píseň Tomáše „Ortela“ Hnídka Mešita. Pro hudební nevzdělance, již tento klenot české populární hudby neznají: V textu se praví mimo jiné: „Pro Alláhovu slávu uříznou ti hlavu. Mají jen o to snahu, žijou pro vítězství.“

Rodinka si při jízdě automobilem spokojeně brouká tuto inteligentní poezii a chlapec je textem uchvácen do té míry, že v jednu chvíli, inspirován verši o uřezávání hlav, začne (sám na sobě) předvádět uřezávání hlavy. Toto video tedy rodina zveřejnila.

Čtenáři na ně upozornili známého bulvárního novináře a facebookového bojovníka Pavla Novotného a ten se skutečně naštval. A napsal na Facebook: „Nevíte někdo, co je to za lidi? Chtěl bych je nahlásit na sociálku a paní nechat zkontrolovat právo na občanku. Tatínkovi už asi nic nepomůže, ale ten chlapeček nemusí být stejný... Podle mě, kdyby jim ho sebrali a dostali ho k adopci dva gayové, stoprocentně z něj vyroste lepší člověk. Proto prosím o bližší info o rodině, to dítě z ní musí pryč. Snad takových nebožátek není víc...“

A dodal několik výživných nadávek, adekvátních jeho společenské roli. Vzhledem k tomu, že jeho post a následně i video měly obrovskou sledovanost, naštvali se oba dospělí z inkriminované nahrávky a chtějí po Novotném omluvu jak písemně do ruky, tak na Facebooku a sto tisíc odškodného.

Včera proběhl soud, o němž referovala iDnes. Rozsudek nepadl, jen Pavel Novotný zopakoval několik nadávek na adresu rodičů. A já se vážně obávám, že za ně — jak za ty první, tak za ty druhé — bude odsouzen pro sprostotu. A upřímně, i když ho mám rád, se ho za ty nadávky nemůžu zastat. Ovšem Novotný je jen jedna strana sporu, druhou stranou sporu jsou rodiče učící své dítě zpívat s nimi texty Ortelu. A tady — byť méně ostrými slovy — se rozhodně přikláním na stranu Novotného.

Ano, i já považuji za krajně výchovně problematické, aby rodiče pouštěli před dětmi zpěv „bývalého“ neonacisty Hnídka, který se od své minulosti hudebníka neonacistické skupiny nikdy nedistancoval a jehož tetování na prsou ukazují, že se nijak psychicky nezměnil. I já považuji za maximálně problematické, aby rodiče takto učili své děti postojům „muslimové řežou hlavy“ či „Cikáni kradou“. Mnozí muslimové skutečně vraždí a mnozí Romové skutečně kradou, ale rozhodně ne všichni. A vtloukat devítiletému dítěti do hlavy rasistický xenofobní stereotyp je těžko omluvitelné. A to píšu s tím, že se opravdu bojím přílivu muslimů do Evropy a považuji je za velké ohrožení. Ale považovat někoho za ohrožení je něco jiného než vtloukat dítěti do hlavy, že ti a ti zabíjejí.

No a konečně za velmi problematické považuji, že rodiče nechají bez napomenutí předvádět dítě řezání hlav, a ještě to zveřejňují. Takže má-li být nějaké shrnutí: Novotný bude s velkou pravděpodobností odsouzen k omluvě, protože je sprosťák. Ale co druhá strana? Prošetří OSPOD, zda prezentace extremistů typu Hnídka dětem není narušování jejich výchovy? Já se domnívám, že k tomu má všechny představitelné důvody. Není snad třeba čekat na to, až nějaký rodič bude dávat na YouTube videa, jak jeho dítě pěkně hajluje. Takže přesně, jak říkal Pavel Novotný: Kde je v této cause sociálka?