Zeď nářků v Jeruzalémě - ilustrační snímek

Zeď nářků v Jeruzalémě - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Trump ukázal pravdu: Jeruzalém samozřejmě je hlavním městem Židů!

Hamás vyzval Palestince k dalšímu protiizraelskému povstání, intifadě. Ta má být reakcí na vcelku zásadní počin Donalda Trumpa: Rozhodl o tom, že se americké velvyslanectví přesune z Tel Avivu do přirozeného hlavního města židovského státu. Do Jeruzaléma. 

Asi dva tisíce dvě stě let před tím, než se narodil prorok Mohamed, jsou datované židovské hroby v Jeruzalémě, na Olivové hoře. A pokud jste někdy slyšeli o knize, které se říká Tóra, popřípadě pak pokřesťanštěle Starý zákon, dozvěděli jste se i z písemných zdrojů, že ještě tisíce let před narozením proroka Mohameda byl hlavním městem Židů Jeruzalém. Z tohoto místa židovský národ vzešel a zde se zformovaly základy jeho uchvacující kultury, která činí z Židů (spolu s Řeky a Římany) otce naší civilizace.

Pokrytecká politika západní Evropy a USA ale po dlouhá léta tuto skutečnost nereflektovala. Následkem sporů mezi Palestinci a Židy Jeruzalém jako hlavní město Izraele celá řada států neuznávala. Teď se to alespoň v případě USA změnilo. Donald Trump ve středu prohlásil, že přestěhuje americkou ambasádu v Izraeli do Jeruzaléma. A že tím jen stvrdí faktický stav, neboť pro Izraelce je hlavním městem právě Jeruzalém, ne Tel Aviv. Tam, ne v Tel Avivu, sídlí izraelský parlament.

Zdálo by se, že jde o pouhé formální rozhodnutí, ze kterého krev neteče. Palestinci si však Trumpovo vstřícné gesto k Židům vyložili po svém. „Měli bychom vyhlásit intifádu proti sionistickému nepříteli a budeme pracovat na jejím zahájení,“ řekl ve středu hned po Trumpově výroku šéf Hamásu Ismáíl Haníja. To by se dalo ještě pochopit, cílem Hamásu je zničit Izrael, takže je každá záminka dobrá. Ale nejde jen o Hamás.

Na západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě proběhly bouřlivé protesty. V Amsterdamu protestující rozbil okno v košer restauraci a s palestinskou vlajkou vtrhl dovnitř. Tam ukradl izraelskou vlajku, se kterou ho na útěku zadržela policie. Jordánsko považuje Trumpův krok za neplatný, Saúdská Arábie chce, aby Američané rozhodnutí odvolali. Konečně turecký prezident Recep Tayyip Erdogan přirovnal Trumpa k míchačce na problémy.

Prostě půl světa se může pominout, že Trump řekl pravdu, a já jsem mu za to vděčný. To, že Jeruzalém řada zemí neuznávala jako židovské hlavní město, je totiž čirým pokrytectvím. Každý z naší judeokřesťanské kultury totiž musí akceptovat písemné důkazy. A Bible, náš nejdůležitější kulturní zdroj, historie i archeologie nám říkají, že roku 1000 před Kristem Jeruzalém padl do rukou Izraelitů vedených králem Davidem a následně byl ustanoven hlavním městem izraelského království. A pokud si Palestinci opravdu myslí, že král David byl muslim, tak by se měly na palestinská území v rámci humanitární pomoci začít dovážet primárně léky na hlavu.