Místo teroristického útoku, kde vraždi syn oceněného právníka

Místo teroristického útoku, kde vraždi syn oceněného právníka Zdroj: arch

Obhájce teroristů dostal ocenění za ochranu lidských práv, sám je otcem atentátníka

Rozruch a pobouření vyvolalo zveřejnění informace, že otec palestinského teroristy Muhammad Allyan obdržel ocenění za „ochranu“ lidských práv od neziskových organizací z Francie a ze Švýcarska. Allyan je právník a mimo jiné obhajuje před soudem rodinné příslušníky palestinských teroristů.

Podle informací anglickojazyčných izraelských médií, například Arutz Shevy, Allyan zastupoval jistou Nadiu abú Džamal, vdovu po palestinském teroristovi, jenž povraždil židy v jeruzalemské synagóze v roce 2014. Izraelská policie usvědčila Nadiu z podpory vražedného činu jejího manžela a izraelské úřady ji v reakci na to zbavily práva pobytu v Izraeli a nároku na zdravotní péči. Allyan se s izraelskými úřady jménem Nadie soudil a zároveň při přebírání svého ocenění obvinil izraelské úřady, že zabitím muže Nadie abú Džamal se dopustily mimosoudní popravy.

Manžel Nadie při útoku na modlící se židy zavraždil se svým společníkem i Zidana Saifa, izraelského policistu muslimského původu (policista patřil k islámské sektě Drúzů). Světová veřejnost byla tehdy brutálním teroristickým útokem na židovskou svatyni pobouřená a odsoudila ji i Rada bezpečnosti OSN. Naopak Palestinci, hlavně v Gaze, masakr v synagóze oslavovali.

Jistou smutnou kuriozitou je, že v roce 2015 syn samotného oceněného „bojovníka“ za lidská práva Allyana, Baha’a Allyan, spáchal teroristický útok na autobus v Jeruzalémě, kdy noži a střelnými zbraněmi zavraždil se svým společníkem tři osoby.

Jak píše Arutz Sheva, Allyana ocenila nezisková organizace International Institute for Human Rights, sídlící ve Švýcarsku, a francouzská organizace Caen Memorial for Peace v rámci mezinárodní soutěže oceňující právníky hájící lidská práva. Ceremoniál předávání ocenění Allyanovi se měl odehrát na univerzitě al-Quds v Abú Disu nedaleko Jeruzaléma v přítomnosti zástupců států Kanady, Belgie, politiků z Francie a aktivistů neziskových organizací.