Bohuslav Sobotka.

Bohuslav Sobotka. Zdroj: ČTK

Sobotka a muslimové: Je ČSSD tak zoufalá, že musí hledat hlasy i pomocí protiislámských názorů?

První senátor českého Parlamentu muslimského původu Hassan Mezian (ČSSD) řekl o slovech premiéra Bohuslava Sobotky, že „nechce více muslimů v ČR“, že to pan premiér Sobotka nemyslel tak, jak to zaznělo. A on zná jeho názory, jež jsou přesně opačné, než toto jím vyřčené prohlášení.

Osobně si myslím, že premiér Bohuslav Sobotka se nejspíše snaží před volbami vyvolat dojem, že ČSSD vyslyší hlas značné části obyvatel ČR, kteří si nepřejí další příliv muslimských imigrantů do České republiky. Ovšem v praktické rovině nevěřím tomu, že by zrovna Bohuslav Sobotka byl opravdu proti přílivu muslimských imigrantů.

Vede mne k tomu například jeho rozhovor pro Lidové noviny z počátku roku 2016, kdy řekl: „Jsem přesvědčen, že levicové lídry za deset dvacet let najdeme spíše mezi dobrovolníky, kteří v létě odjeli na Balkán a pomáhali uprchlíkům. Tihle lidé budou v budoucnu představovat levici. Nehledal bych je na náměstích, kde se šíří xenofobie, nenávist a rasismus.“

Přitom ovšem hovořil o lidech, kteří pomáhali ilegálním imigrantům na jejich cestě přes Balkán dále do Evropy. A naopak ty, jež odmítají ilegální migraci a mnohdy i příliv muslimských přistěhovalců, označil tehdy premiér Sobotka za xenofoby a rasisty. Jenže teď se jim sám premiér Sobotka podbízí a hlásá něco, co senátor Mezian označuje za xenofobii a nenávist.

Osobně tedy spíše věřím senátoru Mezianovi, který tvrdí o premiérovi, že smýšlí jinak, než zní jeho výrok o odmítání muslimských imigrantů, a myslím si, že pan premiér Sobotka se prostě jen snaží zachránit klesající volební preference ČSSD.

Ovšem i další prohlášení pana senátora Meziana jsou dosti kontroverzní. Například jeho tvrzení, že muslimská komunita v České republice se neprezentuje svou vírou a že nevytváří žádnou komunitu.

 Jak kroužkovat kandidáty ve volbách? Čtěte zde >>>

Upřímně řečeno mi z projevu pana senátora přijde, že má problém s přesným vyjádřením svých myšlenek v českém jazyce. Protože pokud by myslel svá tvrzení vážně a doslovně, tak popírá fakta. Jelikož v České republice je dlouhodobá snaha lobby kolem českých mešit a Ústředí muslimských náboženských obcí nejen muslimy sjednotit do jedné komunity a prosadit mezi nimi ortodoxní interpretaci islámu, ale i vystupovat jako jejich jediný legitimní zástupce, což popírá tvrzení pana senátora Meziana. Tyto projevy jsou dnes již dostatečně zmapovány a novináři popsány.

Člověk si říká, jestli je opravdu ČSSD už tak zoufalá, že se musí snažit získávat voličské hlasy i mezi těmi, jimiž vedení ČSSD poslední roky ostentativně opovrhovalo?