Ředitel národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Ředitel národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Zdroj: Profimedia.cz

Protidrogová policie: Důchodci, nefetujte!

Už bylo na čase! Stát konečně začal bojovat se stále častějším zneužíváním návykových a psychotropních látek našimi seniory. Je to správné - právě začíná sezóna prázdninových technofestivalů, které se obvykle zfetovanými penzisty jen hemží!

Nastává sezóna letních festivalů, a naše čacká protidrogová policie začíná svou velkou letní protidrogovou technokampaň. Jak oznámila Česká televize, letní techno (a nejen techno) festivaly budou pod důslednou protidrogovou kontrolou.

„V posledních letech můžeme konstatovat nárůst popularity MDMA (methylendioxy-N-methamfetamin – jinak extáze) jako stimulační drogy, zejména u mladých lidí, a zvýšení dostupnosti tablet s vysokým obsahem MDMA,“ sdělila televizi vrchní komisařka Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková.

Policie o prázdninách proto chystá i speciální preventivní rozhlasovou kampaň s názvem „Nenech se ovlivnit. Do vysílání tří stanic nasadí devět variant audiospotů, které varují i před řízením pod vlivem drog. Vysílat je kromě Českého rozhlasu a Impulsu budou také na Prvním dechovkovém rádiu. A to je informace, nad kterou je třeba se zamyslet.

Já jsem si například vždycky myslel, že důchodci, na které je vysílání Prvního dechovkového rádia zaměřeno, extázi nefetují. Už jen kvůli ceně - pouliční cena jedné tablety MDMA se pohybuje mezi dvěma a třemi stokorunami za tabletu. A to je obnos, který musí průměrnému českému důchodci vydržet na jídlo na čtyři až šest dnů, proto utrácení za extáze penzisty nepřijde člověku zvenčí moc pravděpodobné. Protidrogová policie má však jiný názor, zřejmě na základě poznatků svých agentů v domovech důchodců a LDNkách. A tak nasazuje své protidrogové jingly i do dechovkového rádia.

Vzhledem k tomu, že se čtvrt století pohybuji ve světě medií, a často zpracovávám causy týkající se důchodců, musím policisty upozornit na ne úplně nejsprávnější volbu media. Ano, nějací důchodci jistě První dechovkové rádio poslouchají - ale skutečně masovou sledovanost ta stanice (zatím) nemá.

A tak si dovoluji Národní protidrogové centrále doporučit ještě jeden nosič, který by jejich kampań proti fetování starců zintenzivnil a zefektivnil. Pokud chcete svou reklamní kampaní oslovit skutečně relevantní podíl důchodců, je nutné vysílat protidrogové klipy na nejoblíbenější vlně našich seniorů: Totiž na Televizi Šlágr!

Když si pan plukovník Frydrych vezme papuče a hůl, usedne před kameru TV Šlágr a vysvětlí důchodcům, že nemají fetovat, jistě si to naši senioři vezmou k srdci mnohem víc, než když uslyší nějaký jingle v rádiu. Takže pane plukovníku: Bačkory, zemanovskou hůl, a šup do Šlágru, to jistě toxikomanii důchodců zásadním způsobem omezí!