Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

10 tisíc korun pokuty za nadávku úředníkovi? Správně!

Jsou jen dvě profese, které mají v popisu práce nechat si nadávat: Novináři a policejní těžkooděnci. Jinak je nadávání nepřípustné a přes nepopularitu takového názoru si myslím, že je dobře, že od 1. července může občan dostat za nadávky úředníkovi desítku pokuty.

V sobotu prvního července začala platit novela přestupkového zákona. Nově se v ní počítá s poměrně přísnými postihy za nadávání úředníkům. Přesněji: Kdo zneváží postavení úřední osoby při výkonu její pravomoci, může dostat pokutu do deseti tisíc korun, v případě opakovaného spílání až patnáct tisíc korun. Na první pohled by se zdálo, že se jedná o další z desítek a desítek nových buzeračních zákazů, které naše vláda rozsévá jak Přemysl Oráč zrnka obilí.

Dokážu si představit řadu argumentů proti té novele - argumentů, které by určitě v diskusích zabodovaly, například „úředníci jsou teď nedotknutelní“ nebo „zakázaný už je úplně všechno“. Přestože minimálně s druhým výrokem nelze než souhlasit, je ta novela smysluplná, účelná a potřebná.

V minulosti jsem díky čtvrtstoletí, kdy se věnuji v Reflexu sociální patologii, poznal řadu úředníků (a úřednic) z úřadu práce, sociálky, a i třeba městských policií. A taky jsem párkrát jako novinář absolvoval výjezdy policejních hlídek, ať už šlo o státní, či městské policie.

Novináři - stejně jako třeba těžkooděnci - mají v popisu práce spílání nějakých demonstrujících nácků ustát, a navíc mají možnost o těch nadávajících a vyhrožujících neonacistech napsat, že to jsou násilničtí idioti. Stejně tak jsou těžkooděnci placeni za to, aby náckové nadávali i jim. A navíc mají bonus, že když už nácek nadává moc, tak ho mohou vzít tonfou přes hlavu. Žádné jiné profese nemají povinnost nechat si v průběhu výkonu své práce nadávat. Což však dosud pro úředníky neplatilo.

Žijeme v realitě, kdy se nebohé referentky sociálky či úřadu práce stávají terčem neomluvitelných nadávek denně. Ne na Praze 6, kde bydlím - já poznal řadu lidí, většinou žen - úřednic i z Ostravska nebo severu Čech, kde je výrazně vyšší počet sociálně nepřizpůsobivých, a navíc řada nepřizpůsobivých romských rodin, jaké v Praze nenajdeme. Takže ten zákaz může z Prahy vypadat jako další zbytečná buzerace.

Z Havířova či Postoloprt, a zvlášť z úhlu pohledu úřednic sociálky a úřadu práce, jde o naprosto legitimní požadavek. Žádnou ženu, a už vůbec ne státní úřednici, nesmí klient označovat jako k**du, p**u či k**vu. Přesto se tak v podstatě denodenně děje. Je to nepřijatelné, a je správné, že nyní budou podobná hovada, která takto častují úřednice za to, že jim nechtějí zvednout podporu, citelně postižitelná.