Andrej Babiš.

Andrej Babiš. Zdroj: Petr Horník / Právo / Profimedia

Léčivé konopí: Babiš čte Reflex nepozorně!

Andrej Babiš, jehož poradci hýří kreativitou, se rozhodl oslovit mladé lidi, a také nemocné pacienty a zpřístupnit léčivé konopí. Bohužel se mu nepodařilo přečíst dostatečně přesně článek v Reflexu, podle kterého je jeho nová iniciativa zjevně ušita. Je totiž ušita s chybou.

Před měsícem jsme psali o Martině Kafkové, která trpí roztroušenou sklerózou a jediné, co jí účinkuje proti křečím a bolestem, je konopí. Už konopí užívala v minulosti, a užívala i lékařské konopí na lékařský předpis kupované v lékárně. Díky neuvěřitelné nedbalosti úřadů, především díky neochotě Státního ústavu pro kontrolu léčiv hledat řešení, letos prvního února toto legální konopí k lékařským účelům v našich lékárnách došlo. Což přivedlo mnoho pacientů - včetně Martiny - do neřešitelných nesnází. A to, že legální konopí v lékárnách došlo, je vinou liknavosti této vlády, jejích úřadů. Vlády, kde je místopředsedou Andrej Babiš.

Ten však - jak nyní oslovuje všechny možné potencionální voličské skupiny - však v týdnu opsal na svůj Facebook příběh Martiny, který jsme před měsícem publikovali, a se stejným apelem, jaký zněl z mého článku. Babišův post se ale jmenuje „Jsem pro legalizaci lékařského konopí a proplácení pojišťovnami!" a také se v něm dočteme: „Takže jsem se rozhodl: napíšu dopis ministrovi zdravotnictví, poradím se s doktory a přijdu s návrhem, jak těmhle lidem pomoct. Když už stát zakazuje pěstovat si konopí na zahradě pro svou potřebu, tak ať všem, kteří lékařské konopí potřebují, ho proplatí v plné výši!“

Upozorňuji, že pan Babiš měl už čtyři roky, aby udělal něco proti tomu, že si člověk nesmí na zahrádce vypěstovat konopí pro svou potřebu. Neudělal vůbec nic, přes veškeré pravomoci marihuanu nelegalizoval, a to, že si ji nesmíme vypěstovat na zahradě pro vlastní potřebu, je tedy i jeho vina. Tolik pro huličskou veřejnost, které se ve svém postu podbízí.

Důležitější než příslib legalizace pěstování konopí pro vlastní potřebu je ale heslo pana Babiše "Jsem pro legalizaci lékařského konopí". Jeho poradci mu zapomněli říct, nebo jeho manipulativnost nedovolila uvést, že lékařské konopí už u nás čtvrtým rokem legální je. Konkrétně od 1. dubna 2013. A pokud chceme hledat člověka, kdo u nás lékařské konopí opravdu „zlegalizoval“ - prosadil jeho užívání - tak je to fakt někdo jiný než Andrej. Je to profesor MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA od února 2014 rektor Univerzity Karlovy v Praze a v letech 2005–2012 děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, a také předseda České konference rektorů. Rozhodně ne Babiš.

Pokus, jak se učinit hezčím tím, že se chvíli před volbami začne zasazovat o legalizaci něčeho legálního, je fakt trapnej. Proto doufám, že alespoň - jak také slibuje - zajistí, aby pacientům to konopí proplácela pojišťovna. To by byl asi první přínos české společnosti, který by Babiš vykonal.