Poctivý, párek, Kostelec, Babiš

Poctivý, párek, Kostelec, Babiš Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Babiš udá Česko. Starého psa novým kouskům...

Já chápu, že po šedesátce se už těžko mění každodenní návyky člověka. Ale to neznamená, že by pan ministr Babiš, jenom proto, že je zvyklej z mládí, musel udávat Českou republiku. On by jako ministr spíš měl hájit její zájmy!

V nedělní Partii na Primě oznámil ministr české vlády Andrej Babiš, že jedna z firem jeho Agrofertu podá stížnost k evropské komisi kvůli zákonu o střetu zájmů. Kvůli porušení unijního práva udá Českou republikou - protože pan ministr se cítí zákonem o střetu zájmů diskriminován. Takže suma sumárum: Ministr země na tuto zemi podává žalobu k „nadřízeným“, na unijní úroveň. Místo aby, jak by ministr vlády nesporně měl, hájil zájmy České republiky, tak jde na zemi, kterou reprezentuje, žalovat do Bruselu.

Donald Trump má heslo „America first!“ Babiš se od něj asi nechal inspirovat, jenže tak nějak po svém. Místo, aby podle Trumpova vzoru začal prosazovat heslo „Česko především!“, praxe ukazuje, že se řídí spíše heslem „Agrofert především!“ To, že jeho firma chce mezinárodně vystoupit proti zemi, kterou Babiš řídí (či spoluřídí), je naprosto neslýchaná zhovadilost.

Já chápu, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Ale vzpomínky pana ministra na dobu, kdy nespolupracoval vědomě se Státní bezpečností, by se neměly stát určujícím faktorem jeho dnešních státnických kroků. I když byl zvyklý nevědomě poskytovat informace StB, není třeba, aby v podobné nevědomé spolupráci pokračoval směrem do Bruselu.

Pokud má pan ministr pocit, že jej Česká republika diskriminuje, měl by především - dříve, než svou zemi udá - složit funkci významného reprezentanta této země. Protože když je Česko tak diskriminující, neměl by mu přece poctivý a zodpovědný politik dělat ministra financí! Takže by mi pan Babiš udělal radost, kdyby spolu s odesláním udání na naši zem odevzdal klíčky od ministerstva financí Sobotkovi a přestal dělat tak strašné zemi jako Česká republika, která diskriminuje nebohé miliardáře, ministra.